Üzleti tippek

500 millió dollárt takarítanak meg

A kanadai Thomson pénzügyi adatszolgáltató kedden bejelentette, hogy felvásárolja a brit Reuters piaci információszolgáltatót, és a Reuters Founders Share Company, amely a Reuters függetlensége felett őrködik, ugyancsak az egyesülés mellett foglalt állást.

A szervezet szerint a két cég jól kiegészíti egymást, az egyesüléstől évi több mint 500 millió dolláros megtakarítás remélhető. A Thomson tekintélyes kutatóbázisát, a Reuters az értékkereskedelmi rendszerét és a világméretű terjesztő hálózatát viszi a házasságba. A létrejövő Thomson-Reuters PLC-t a Reuters vezérigazgatója, a 47 éves Tom Glocer vezeti majd.

A Thomson vegyes, készpénzes és részvényes felvásárlási ajánlatot tett a Reuters vezetésének; 3,525 font lenne a készpénzhányad, 3,31 fontot Thomson-részvényben kapnának a befektetők minden egyes Reuters-részvényért. Az ajánlat 8,7 milliárd fontra (3200 milliárd forintra) értékeli a Reuterst.

Ugyanakkor nem fogadja osztatlan lelkesedés sem a Cityben, sem a hitelminősítői iparágban a tervezett frigy hírét. Elemzők szerint a piac elsősorban attól tart, hogy a versenyhatóság gátat emel az ügylet elé. A Reutersnek és a Thomsonnak jelenleg együtt hozzávetőleg 34 százalékos részesedése van a globális pénzügyi információszolgáltatási piacból, vagyis annyi, mint a piacvezető Bloombergnek egyedül.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő elismerte, hogy a Reuters megszerzése javíthatja a Thomson üzleti kockázati profilját, mivel a két cég egyesülésével globális piacvezető társaság jönne létre az információszolgáltatásban az üzleti felhasználók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik