Üzleti tippek

A kormány beadta az elvárt adót pótló javaslatait

Veres János pénzügyminiszter az Országgyűlés elé terjesztette az elvárt adót kiváltó törvénymódosítási javaslatokat. Egyben a törvénytervezet sürgős tárgyalását is kérte a házelnöktől.

A társasági-, illetve a személyi jövedelemadóról, továbbá az adózás rendjéről szóló törvényt módosító jogszabály szerint a nem nyereséges cégek és egyéni vállalkozók választhatnak, hogy az adott évre megszabott minimum jövedelem után fizetik meg az adót, vagy pedig kitöltenek egy – bevallásnak minősülő – nyomtatványt. Az adatok alapján az APEH választja ki, hogy mely vállalkozásokat kívánja ellenőrizni.

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, az indokoltnál kevesebben vesznek részt a közteherviselésben, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak, a kormány ezért számos területen tudatosan szűkíti az adókikerülési, a közteherviselés alóli kibújási lehetőségeket – áll a beterjesztett törvényjavaslat indoklásában.

A veszteségesen működő vállalkozások teendőit részletezi a javaslat. Eszerint a nyereségérdekelt szervezeti formában működő, ugyanakkor folyamatosan veszteséget mutató adózók számára a javaslat meghatároz egy sajátos eljárási rendet annak hatékony megállapítása, feltárása érdekében, hogy az adózó bevallásában, illetőleg könyveiben, bizonylataiban feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak, vagy szabálytalan költségelszámolásokkal, bevétel eltitkolással igyekszik az adókötelezettséget elkerülni.

Ezért, ha az adózó nem választja adóalapként a személyi jövedelemadóról szóló törvény vonatkozó részét, illetve a társasági és osztalékadóról szóló törvényben megállapított jövedelem (nyereség) minimumot, és erről az adóbevallásában nyilatkozik, köteles az adóbevallásához mellékelni az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítő nyomtatványt, amely a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Az adóhatóság a bevallást kiegészítő nyomtatvány adatainak feldolgozását követően kockázatelemző program alapján egyes ellenőrzésére kiválasztja azokat az adózókat, amelyeknél (akiknél) a kockázatelemzés eredménye alapján valószínűsíthető, hogy fennáll az adóelkerülés veszélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik