Üzleti tippek

Taktikák vagyonosodási vizsgálatra

A középkor szellemiségét idézi az APEH vagyonosodási vizsgálatának számos eleme, 2004 óta pedig az adózói jogok csorbítása folyik: most nem az adóhatóságon, hanem az adózón a sor gyarapodásának tisztázására. Az adózó legyen felkészült, tanuljon az adóhatóságtól, dolgozzon ki taktikát! – ad tanácsot a Vagyongyarapodás és adóellenőrzés című könyv.

Az idén január 1-jével az APEH által elkezdett vagyongyarapodási vizsgálat során tízezer cég kerül az adóhatóság látókörébe. Korábban 2-300 hasonló vizsgálatot végeztek évente. A Vagyongyarapodás és adóellenőrzés című könyv segít eligazodni az átvilágítás procedurájában és tippeket ad az adózónak.


A vagyongyarapodási vizsgálat számos eleme a középkor szellemiségét idézi fel – közölte Szabó Tibor adószakértő, a már említett könyve bemutatóján. A vizsgálat alkotmányellenes a jogalkalmazási gyakorlat miatt, illetve nemzetközi egyezményekbe is ütközik. A jogalkalmazás értelmezése elfogult nemcsak az adózói, de a szakértői véleményekkel szemben is, ezért a jogalkotást és –értelmezést is a jogállamiság keretein belülre lenne érdemes visszaszorítani – közölte véleményét Szabó.

Fordult a kocka

A vizsgálat alatt álló magánszemélyeknek és cégeknek kell bizonyítaniuk az adóhatóság felé legális vagyongyarapodásukat. Ez korábban az APEH-nak volt a feladata, most fordult a kocka – mondta Szabó. Ennek az újfajta vizsgálatnak számos vonzata lesz. Többek között a vállalkozói kultúra átalakulására, illetve rigorózus számlagyűjtésre lehet majd számítani. Az átvilágítások leginkább a kis- és középvállalkozói réteget fogja érinteni, hiszen ez a szektor képviseli a legszélesebb vállalkozói réteget.

Szabó szerint 2004 óta a jogalkotás az adózói jogok csorbítására törekszik. Ennek jó példája az a január 1-jével bevezetett 100 ezer forintos bírság, melyet abban az esetben szükséges megfizetni, ha az átvilágítás során egy tagi kölcsön, vagy egyéb pénzmozgás miatt egy másik személy is átvilágításra kerül, ám az sikertelennek minősül. Ez nem csak Európában, de a magyar jogértelmezésben is sajátos bírságnak minősül. Ezt tetézi még az egyfokú jogorvoslati rendszer, mely nem elégséges jelen jogi helyzetben – foglalta össze az adózási általa vélt jogi hiányosságait Szabó.

Hasznos tanácsok

A könyv az APEH és az adózó párharcán az utóbbi mellett zászlót bontva próbál praktikus tanácsokkal segíteni. Az adózó legyen felkészült, tanuljon az adóhatóságtól, dolgozzon ki taktikát! – ad tanácsot a könyv. A vizsgálatok során személyre szabott programmal készül fel a hatóság. Az APEH kiküldi a szükséges nyilatkozatot kitöltésre, mely az adózó saját nyilatkozata, így saját érdekeit kell képviselnie. Az adózó élhet a nyilatkozatmegtagadás jogával. Az általánosan elmondható, hogy az ilyen nyilatkozatokkal csak a „baj” van – summázta Szabó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik