Üzleti tippek

40 milliárdra pályáznak a Közép-Dunántúlon

A következő két évben 40 milliárd forintra lehet pályázni a Közép-dunántúli Régió operatív programjában. A legkisebb önrészt a nagyvállalkozások fizetik majd.

“Márciusban jelennek meg az első pályázatok a belterületi utak felújítására és az önkormányzatok akadálymentesítésére, a nyerteseket várhatóan szeptemberben hirdetjük ki” – mondta el Pál Béla, a regionális fejlesztési tanács elnöke Tatabányán, a regionális akcióterv egyeztető fórumán. A tanács elnöke kifejtette, hogy a Közép-Dunántúli Régióban minden kistérségnek 12 millió forintot biztosítanának, hogy kidolgozhassák a körzet legnagyobb beruházásának megvalósíthatósági tanulmányát. Szintén 12 millió forintot kapnának erre a célra a megyeszékhelyek és a Balaton. Az összeget a pályázat-előkészítésre szánt négy milliárd forintból fedeznék. A javaslatot az elnök a február 23-iki ülésen terjeszti a regionális fejlesztési tanács elé.

A 2013-ig tartó időszakban 140 milliárd forintos pályázati forrás rejlik a régió operatív programjában, azonban az ágazati programokkal együtt a hétéves ciklus végéig további 700-800 milliárd forint értékű fejlesztésekkel gyarapodhat a Közép-dunántúli Régió.

A régió fejlesztési feladatai közül a gazdaságfejlesztést, a turizmus élénkítését, az integrált városfejlesztést valamint a helyi és térségi kohéziót segítő infrastrukturális fejlesztéseket helyezik előtérbe.

A legtöbbet – 60 milliárd forintot meghaladó összeget – fordítanának a kohéziót segítő infrastruktúrára, további 20 milliárd forintot költenének gazdaságfejlesztésre és integrált városfejlesztésre, és 35 milliárd forintot szánnak a turizmus fejlesztésére.

Pál Béla elmondta, a regionális operatív programokból olyan beruházásokat támogatnak majd, amelyek nem a gyorsan megtérülő fejlesztések közé tartoznak. Ezt tükrözi az önrész kialakításának mértéke is. Míg a nagyvállalkozások 40 százalékos önrésszel pályázhatnak, a kisvállalkozásoknál ez az arány 60 százalék, az önkormányzatoknál, civil- és non-profit szervezeteknél pedig elérheti a 85 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik