Üzleti tippek

Lejárató kampány sok millió dollárért

A kanadai Gabriel Resources cég sok millió dolláros médiakampányba kezdett Romániában és világszerte a Verespatakon felépítendő ciános aranybánya terve mellett. A Nyugat-Kárpátokba tervezett beruházás Európa legnagyobb nyitott, zagytározós bányája lenne és sok ezer tonna ciánnal veszélyeztetné a Tisza és a Duna élővilágát.

A kanadai beruházó elszántságát jelzi, hogy január 24-re kibérelte a National Geographic washingtoni székházát, hogy ott egy fogadás keretében mutassák be a “Mine Your Own Business” (Körülbelül “Törődj a saját bányáddal”) című propagandafilmjüket. A film az embereket tönkretevő környezetvédőket állítja szembe a lakosság boldoságáért mindent megtevő bányavállalatokkal. Az alkotás (30 dollárért megvásárolható DVD-n, de az előzetes a YouTube-on is megnézhető) állítása szerint a környzetért aggódók gonosz emberek, akik nem hagyják munkához jutni az “Európa legszegényebb országában élőket”.


A cég azonban nemcsak az angolul tudókat szeretné meggyőzni: román tévéreklámjukban kislányok aggódnak apjuk munkalehetőségéért.


A filmben megszólalnak olyanok, akik szerint az aranybánya ellenzői “gazdagok és nem ott élnek”. (A beruházást diplomáciai szinten is ellenző magyarok valóban gazdagnak tűnhetnek, és valóban nem a régióban élnek, de a legtöbb magyarban még élénk emlékek élnek a tiszai ciánszennyezésről, ami a folyó mellett élő, szintén nem túl gazdag halászok megélhetését tette tönkre.) A mű végkövetkeztetése pedig az, hogy minden, amit eddig a környezetvédőkről gondoltunk, hibás elképzelés.

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő szerint az ókori emlékekkel rendelkező Verespatak és környéke sokkal többet profitálhatna a évszázados kisipari hagyományú bányászatból és az ökoturizmusból, mint a bánya megnyitásából. Ez utóbbi esetben egy kanadai cég 16 év alatt kibányászná az aranyat, elvinné Romániából a profitot és mindörökre tönkretenné Verespatak egyedülálló természeti környezetét.

A magyar képviselő szerint a verespataki aranybánya megnyitása ellentétes lenne több uniós jogszabállyal, ezért Hegyi Gyula felszólítja az immár uniós tagállam Romániát, hogy ne építse meg ezt a környezetet veszélyeztető, jogszabályokat sértő beruházást. A magyar képviselő ezt mind a román sajtónak (www.rosiamontana.org/documents/english/press/200701hunmep.htm), mind Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztosnak jelezte. Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa Hegyi Gyulához írt válaszlevelében megerősítette: az Európai Bizottság továbbra is nyomást gyakorol Romániára, hogy minden körülmények között tartsa be az uniós környezetvédelmi jogszabályokat az engedélykérelem elbírálásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik