Üzleti tippek

Ellenőrzik a Magyar Rádió műsorait

Hatósági ellenőrzést rendelt el szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Rádió (MR) vasárnap és kedd között sugárzott hír- és politikai műsorait illetően; az intézkedésre Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter múlt hétvégi beszédének közreadása miatt került sor.

Az ORTT ellenőrzésének különösen arra kell kiterjednie, hogy a médium eleget tett-e az átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményének, amely a médiatörvény szerint a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozik – áll az MTI-hez eljutott dokumentumban.

A határozat – amelynek meghozatalát az ülés egyik résztvevőjének tájékoztatása szerint az egyik testületi tag kezdeményezte – részleteket nem tartalmaz.

Az MR a múlt hétvégén tett közzé részleteket a szocialista párt országos választmányának szombati ülésén elhangzottakból; kedden pedig lemondott a testületben betöltött pozíciójáról az a szocialista politikus, aki bekísérte a terembe a riportert.

A történtek sajtóetikai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésre Sztankóczy András, az MR Aktuális szerkesztőségének vezetője úgy nyilatkozott: „az újságíró természetesen dicséretet és jutalmat kap”; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Újságírók Közössége elnöke pedig nem talált kivetnivalót az eljárásban.

“A közléssel egyetértek, az ellenkezője lett volna manipuláció” – nyilatkozta kérdésre válaszolva egy hétfő délutáni online interjúban a Magyar Rádió elnöke; Such György az interjújában arra is kitért, hogy az ügyben ugyan “kapott telefonokat”, de “politikai presszió” nem érte.

“Szívesen várunk jelentkezőket, akik a többi pártra vonatkozó, hasonló jellegű információikat készek hozzánk eljuttatni!” – jegyezte meg az eMasa.hu által készített beszélgetésben.

A Magyar Rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke több jogi, szakmai és etikai normát megsértett az intézmény az eljárással; helyettese szerint viszont ellentétes a médiatörvénnyel, hogy a testület első embere konkrét műsorszámmal kapcsolatban megnyilatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik