Üzleti tippek

Másfélszeresére nőtt a hazai faktorált állomány

Az utóbbi években a kis és középvállalati szektor számára új lehetőségként jelent meg a likviditási gondok leküzdésére, és az üzletmenet folyamatosságának biztosítására a faktoring.

A faktoring gazdasági és pénzügyi szerepének növekedését jelzi, hogy 2005-ben több mint 40 százalékkal, 477 milliárd forint fölé emelkedett a magyarországi faktorált állomány.

A pénzügyi szolgáltatás megoldást nyújt a kevésbé likvid kis- és középvállalatoknak, hogy versenyképesek maradhassanak, mind az export terén, mind pedig a belső piacon. A kkv-szektor egyre több szereplője szembesül azzal a ténnyel, hogy egyedül nem rendelkezik megfelelő likviditással a körbetartozások, az export bizonytalansága, vagy tevékenységének szezonális volta miatt az üzlet zavartalan folytatásához. A faktoring éppen az ilyen vállalkozások számára könnyíti meg az üzletet.


Versenyképesnek maradni

A faktorálást megfelelően alkalmazva a kkv-k likviditási gondjaik ellenére is versenyképesek maradnak, sőt, jelentősen megnövelhetik pénzügyi kapacitásukat. A korábban gondot okozó elnyújtott fizetési határidők valamint a körbetartozások orvosolhatók a faktorálás segítségével. A faktoringcégek ugyanis azokat az érvényes követeléseket vásárolják meg, amelyeknél az elnyújtott fizetés a cégek zavartalan üzletmenetet akadályoznák.


Ilyen módon a kkv-szektor szereplői gyakorlatilag azonnal készpénzhez juthatnak, és elkerülhetik, hogy a likviditás hiányában maradjanak le újabb üzletekről, megrendelésekről. Emellett a faktorok vállalják a kintlévőségek pontos nyilvántartását, és adott esetben a kockázatosnak ítélt vevők hitelbiztosítását is – ez jelentős könnyebbséget jelent a kis- és középvállalkozóknak.


Egyre nagyobb érdeklődés

Az utóbbi években egyre több vállalkozó szembesült a fent említett problémákkal, és sokan a faktorálásban találták meg a módszert a cég pénzügyi nehézségeinek enyhítésére. Jól látszik ez a piacon: a faktoring-tevékenység jelentős növekedésnek indult az elmúlt 5 évben. A legélénkebben a kereskedelemben érdeklődnek a faktoring iránt, a teljes magyarországi faktoring piac 31,7 százalékát fedi ez a szektor. Emellett a szolgáltatási (20,7 százalék) és az ipari (20,3 százalék) szektor jelent nagyobb falatot a faktoringgal foglalkozó cégek és bankok számára. Fokozódik az érdeklődés az építőiparban is, erre a területre helyezik ki a faktoring-pénzek 12,6 százalékát.


Egyéb üzleti tevékenységgel foglalkozó cégek további egytizedét (10,7 százalék) viszik el a hazai faktoring piacnak. Nagy lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság, amely egyelőre nem hasított ki magának jelentős szeletet a faktoring-tortából (4 százalék) azonban az ágazat pénzügyi sajátosságai miatt a későbbiekben ez a részesedés növekedhet. A tavalyi évben a magyarországi piacon összesen 477,4 milliárd forint értékben vettek igénybe faktoring szolgáltatást – ez igen jelentős, 40,04 százalékos növekedés eves összevetésben.


A piac tehát – leginkább a sajnálatos körbetartozási verseny, valamint a hazai kis- és középvállalkozások tőkehiánya miatt folyamatosan bővül. A ritkán tapasztalható dinamikus növekedés azonban nem csak a keresleti, a kínálati oldalra is jellemző: az önálló szereplők mellett megerősödött a bankok és a banki hátterű faktorcégek aktivitása a piacon. Az ágazati szereplőket tömörítő Magyar Faktoring Szövetség jelenleg 25 tagot számlál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik