Üzleti tippek

Sikeres évet zár a Fény-Invest Rt. az ESCO-tevékenységek piacán

Magyarországon kiemelkedő nagyságú beruházások valósultak meg ESCO-finanszírozással 2005-ben. Az új típusú finanszírozási-együttműködési forma meghonosításában kiemelkedő szerepet játszik a Fény-Invest Rt., amelynek 2005. évi főbb

A 2000-ben alakult Fény-Invest Rt. fő tevékenysége a takarékos energetikai rendszerek és környezetvédelmi berendezések kivitelezése, finanszírozása és üzemeltetése. A társaság az elmúlt években komplett szolgáltatásrendszert fejlesztett ki, amely magában foglalja többek között pályázatok előkészítését, rendszerek megvalósítását és üzemeltetését, valamint a megvalósítás finanszírozásának biztosítását. E szolgáltatásaival – amelyeknek kiemelt eleme az önkormányzati projektek finanszírozása -, a Fény-Invest Rt. mára az egyik meghatározó magyarországi ESCO-vállalattá vált.

A Fény-Invest Rt. 2005-ben ESCO-vállalatként több, mint másfél milliárd forint értékű, önkormányzati intézmények tulajdonában lévő energetikai rendszert korszerűsített, és mintegy 200 millió forintnyi megtakarítást eredményező város szintű felügyeleti (energia kontroll) rendszert valósított meg. E projektek során a társaság az európai szabványoknak megfelelő korszerű rendszereket hozott létre, megszervezte a finanszírozást, és mint működtető garantálja a beruházások hatékonyságát és egyben azt is, hogy a megtakarítások valóban a várakozásoknak megfelelő fedezetet nyújtanak a törlesztésekre.

„Az ESCO-vállalat fogalma még viszonylag új Magyarországon, bár jelentős beruházásokat valósítottunk már meg ESCO-konstrukcióban” – mondta Rakmányi Ernő, a Fény-Invest Rt. vezérigazgatója. „Az ESCO egy olyan energetikai szolgáltató vállalat, amely energiatakarékos rendszereket helyez üzembe és működtet. Az ESCO-finanszírozás keretében ez a beruházás hitelből valósul meg, és az elért megtakarítás fedezi a törlesztéseket.”

Az ESCO-konstrukciók különösen előnyösek az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése esetén, mert gyors és látványos fejlesztéseket hajthatnak végre iskolákban és kórházakban úgy, hogy a hiteltörlesztésekkel együtt sem nő az éves fenntartási költségek összege. A nemrégiben lezajlott, Nyíregyháza 100 közintézményének világítás-korszerűsítését magába foglaló projekt eredményei is önmagukért beszélnek: a teljes bruttó beruházási összege 724 millió forint volt, amelynek eredményeként az elért energiaköltség-megtakarítás az összes intézményre vetítve átlagosan 48%. Ezt felismerve már kormányzati programok is támogatják az ESCO-konstrukció megvalósítását pl. az iskolai világítási rendszerek korszerűsítésében (Szemünk Fénye program), de a világításkorszerűsítés mellett az ESCO-finanszírozás a kalorikus rendszerek (fűtés-hűtés) és telefonrendszerek megvalósítására is alkalmazható.

„A magyarországi energetikai rendszerek korszerűsítésének piaca minden bizonnyal bővülni fog” mondta Rakmányi. „Egyrészt még nagyon sok a tennivaló – az önkormányzatok által fenntartott intézmények nagy többségénél elavult fűtési és világítási rendszer működik -, másrészt kialakultak a korszerűsítés finanszírozásának kedvező feltételei. A Fény-Invest Rt. folytatja a korszerűsítéseket és ehhez az ESCO-konstrukció előnyeit tudja kínálni: hosszú távú finanszírozást, a hitelterhek fedezetéül szolgáló megtakarítást és európai szintű műszaki megvalósítást.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik