Üzleti tippek

Hogyan lehet valaki sikeres vállalkozó?

Közel 100 résztvevővel indult útjára a CEU Vállalkozói Fórum a CEU Business School (a Közép-európai Egyetem Üzleti Iskolája) és a First Tuesday szervezésében. Az üzleti találkozó-sorozatot célja erősíteni a vállalkozási kedvet a térségünkben.

Az első fórumon Paul Cheng, az Asylum Telecom távközlési cég vezetője tartott interaktív előadást „Mit jelent ma vállalkozónak lenni?” címmel. Cheng szerint a sikeres vállalkozáshoz nem elég a versenyképes termék, kitartásra, kreativitásra, erős csapatra és szakismeretre is szükség van. A fórumon felszólalt Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke és a Kirowski Rt. alapítója is, aki saját üzleti pályáján szerzett tapasztalatiról beszélt. Előadásában a sikeres üzleti vállalkozások szempontjából különösen kiemelte az idegen nyelv tudását valamint a magyarországi helyzetre utalva a kulturális változás fontosságát. Szerinte ugyanis a magyarországi kultúra, de a kelet-európai régió országainak kultúrája sem nevezhető vállalkozóbarátnak.

A CEU Vállalkozói Fórum célja a vállalkozói életforma, mint karrierlehetőség vonzóvá tétele, valamint a gyorsan növekedő, sikeres üzletek elindításához és vezetéséhez szükséges ismeretek átadása. A szervezők gyakorlati tanácsokkal is szeretnék segíteni a kezdő vállalkozókat, ennek érdekében pedig több sikeres, gyorsan növekvő kelet-európai vállalatot is bemutat majd a Fórum. Az esemény lehetőséget nyújt kötetlen beszélgetésekre és az üzleti kapcsolatteremtésre is. Ennek azért is lehet nagy jelentősége, mert – mint azt Kovács is kiemelte az előadásában – egy vállalkozás elindításában és az üzleti életben való sikeres működéshez a közvetlen beszélgetések szolgálhatnak a legnagyobb tapasztalattal.

A First Tuesday rendezvénysorozatot 1998 októberében, Londonban indították útjára. A havonta megrendezett esemény elsősorban a technológiai befektetők és vállalkozók számára biztosított kapcsolatteremtési fórumot. A rendezvény-sorozat két év alatt világszerte ismertté vált. Budapest 1999-ben kapcsolódott be az immár több mint 100 városban futó programba Steven Carlson, Jon Gifford, David Lange és Szekfű Balázs munkájának köszönhetően.

2003-ban az Európai Bizottság anyagi támogatásban részesítette a közép-európai First Tuesday kezdeményezést. A Bizottság szerint a Fórum jó lehetőséget kínál arra, hogy bemutassák a magyar, cseh és szlovák kis- és középvállalkozásoknak az uniós finanszírozási lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik