Üzleti tippek

A Marketing & Média 2. lapszámának hírei

Változások a PLT-nél

Változások történtek a Pannon Lapok Társasága budapesti médiaképviseletének irányításában. Domonkos Attila országos értékesítési vezető helyét szeptember 1-jétől Bodocz Róbert vette át, aki hirdetési tanácsadóként már eddig is a kiadó értékesítését erősítette. Domonkos Attila a Győri Hét közéleti hetilap ügyvezetői-főszerkesztői feladatait látja el.

Gosper a US McCann élén

Brett Gosper londoni reklámszakembert nevezték ki a McCann-Erickson amerikai elnökének. Gosper egy olyan pillanatban tér vissza a McCann-hez, amikor az anyacég, az Interpublic Group egy részvényesek által előhívott jogi lépés eredményeképp felosztás elé néz – tudta meg a MediaGuardian. A szakember az Omnicom kezében lévő TBWA/New York elnökeként mindössze egy évig dolgozott, azt megelőzően kilenc hónapig a McCann New York-i irodavezetői posztját töltötte be. Az ausztrál származású szakember közvetlen felettese John Dooner, a McCann-Erickson World csoport vezérigazgatója lesz.


Hangos citylighton reklámoz a T-Online

Vadonatúj megoldást választott a széles sávú internetezés népszerűsítésére szeptemberben a T-Online. A hangos citylight a vállalat imázsát támogatva a T-Online Magyarország innovatív törekvéseit is hivatott tükrözni. Érdekesség, hogy a vállalat nemcsak elsőként használja az eszközt hazánkban, hanem kifejezetten a T-Online kezdeményezésére vezették be az új hirdetési formát.

Humor helyett fantázia

Az Advertising Producers Association (APA) szerint idén sokkal inkább a fantázia, mint a humor jellemezte a szakma kedvenc reklámjait. Az elmúlt 12 hónap legjobb 50 reklámjának toplistáját az APA az ITV-vel közösen az első brit tévéreklám sugárzásának 50. évfordulójára adták ki, és olyan hirdetők szerepelnek rajta, mint a Honda a Cannes-győztes „Grr” szpotjával, a VW, a Levi’s vagy a Playstation 2.

Nagy Magyar Lagzi a Golden Drumon

Idén rekordszámú, 139 nevezés érkezett Magyarországról a Golden Drumra. A hivatalos program részeként Gosztonyi Csaba, a Próbakő Kommunikáció ügyvezető igazgatója History+Soul=Advertising? címmel tart előadást. A gálaest előtti napon tartják a már hagyományosnak tekinthető magyar estet, amely mellé ezúttal a Grey Global Group állt főtámogatóként. A Nagy Magyar Lagzit az Északkeleti Napló, a Marketing&Média, valamint a Post Edison és az Open Casting támogatja.

Hálózatépítésbe kezdett a Pesti Est Súgó

A Pesti Est Súgó a Magyar Dráma Napján leleplezte a város első Súgó Pontját a Művészetek Palotájában. A kulturális komplexum mellett szeptember 21-étől a Mammut II. üzletház Libri Könyvesboltban is várja a színházrajongókat egy Súgó Pont. „Célunk, hogy az olvasók minél több exkluzív helyen juthassanak hozzá az ingyenes színházi programmagazinhoz, ezért kezdtünk hálózatépítésbe” – mondta Markó Róbert, a Pesti Est Súgó marketing- és pr-vezetője.

Hogyan hat a média a gyermekekre?

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Rádió és Televízió Testület szervezésében szeptember 29–október 1-je között zajlott a III. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádiban. A rendezvény célja az volt, hogy a szakemberek megvitassák, hogyan befolyásolják a médiumok, a televízió, az internet és a számítógépes játékok a gyermekek fejlődését. A konferencián közel nyolcvan szakember – jogász, pszichológus, médiakutató, ügyész, bíró és filmrendező – tartott előadást kutatási tapasztalatairól.

Ötéves a Jetix

Ötéves évfordulója alkalmából több új programmal állt elő az egykor Fox Kids néven üzemelő gyerekcsatorna: a Fantasztikus 5-ös program keretében három új Jetix-Disney koprodukcióban készülő rajzfilmsorozatot is képernyőre kerül. De nemcsak televíziós programokat kínál a csatorna: lesz képregény-pályázat és színpadi mű forgatókönyvével is versenybe szállhatnak majd a gyerekek.

Focit támogat a Sony

A Sony globális marketingjében kiemelt szerepet kapott a futball, miután a cég főtámogatói szerződést írt alá az UEFA Bajnokok Ligájával – írja az Imagoo. Ennek értelmében a Sony biztosítja majd a sportrendezvények elektronikai berendezéseit, és szolgáltatásáért cserébe mind az arénában, mind a médiában jó márkamegjelenésekre számíthat. A három évre szóló megállapodás – amelynek értéke mintegy 37 millió euróra rúg – a 2006/2007-es futballszezon kezdetén lép életbe.

Szlogencsere a Vodafone-nál

A Vodafone lecseréli a 2001-ben bevezetett „How are you?” („És te hogy vagy”) szlogent, hogy új, „Now” szlogenjével a világ legnagyobb, legújabb generációs mobilhálózat imázst erősíthesse. A Brand Republic információ szerint a szlogencsere kommunikációja októberben indul, a váltást a mobilcég százmillió font értékű globális kampánnyal támogatja.


Elbocsátások a New York Timesnál

A zuhanó példányszám és rohamosan csökkenő reklámbevételek miatt 500 dolgozójától kénytelen megválni a New York Times Company. A leépítéseket igyekeznek úgy megoldani, hogy a belső munkatársak közül senkinek ne kelljen távoznia, azaz főleg a lapnál és a kiadó érdekeltségébe tartozó egyéb regionális újságoknál, televízió-csatornáknál és magánál a kiadóvállalatnál külsősként dolgozókat érinti a létszámcsökkentés.

Televízióban erősít a Penthouse

Mintegy 48 millió dollárt különített el a Penthouse televíziós terjeszkedésre: felveszi a kesztyűt a Penthouse a Playboy Enterprises által üzemeltetett Playboy TV-vel és a Spice csatornával, s maga is műsorsugárzásba kezd. A vállalat új tulajdonossal, menedzsmenttel, s a már említett összeggel próbálja megvetni lábát a kábel és műholdas sugárzás piacán, számol be a Menedzsment Fórum.

Új részleg az Ogilvynél

Új divíziót indított Budapesten az Ogilvy & Mather (O&M). A 141 Worldwide filozófiájának középpontjában a vásárlói magatartás pozitív befolyásolása áll. „Ez az új módszertan ötvözi az új média és a hagyományos btl eszközeit” – nyilatkozta Pető-Dickinson Andrea, az O&M ügyvezető igazgatója. A 141 Worldwide kreatívigazgatói teendőit Robert Lovy látja el, a group account directori pozíciót Muzamel Judit tölti be.

A GGK a MAKSZ tender győztese

A GGK Direct nyerte a MAKSZ tenderét, amelyben a szakmai szervezet pr ügynökséget keresett – adja hírül a BTL.hu. A GGK Direct feladatai közé tartozik a kríziskommunikáció, a tanácsadás, a folyamatos hírgenerálás a btl szakmát és a tagozat munkáját érintő témákban, valamint a MAKSZ belső kommunikációjának segítése, médiafigyelés. A megbízás időtartama egy év.

Btl-ben erősít a Sylva

A Sylvát az utóbbi időben egyre több btl feladattal bízták meg ügyfelei, így az elsősorban atl megbízásokkal foglalkozó ügynökségénél elkerülhetetlenné vált egy btl csapat kiépítése. Az új részleg vezetője Szabó Mónika, aki az IQ Marketing Kft. Client Service Directori posztjától vált meg; az account menedzseri tisztet pedig az a Kovács Erika tölti be, aki Senior Account Menedzserként korábban a HPS Kft. csapatát is erősítette.

Publicis ajánlat az Aegisnek

A Publicis megerősítette, hogy ő áll az Aegisnek tett titokzatos 1,57 milliárd fontos ajánlat mögött. A világ negyedik legnagyobb reklámügynökségének közleményében az áll, hogy kezdeti tárgyalásokat folytat egy, az Aegis-csoport felvásárlására irányuló esetleges ajánlatra vonatkozóan. A francia ügynökség mellett a MediaGuardian szerint a világ legnagyobbjaként jegyzett amerikai Omnicom is megkörnyékezte az Aegist, mégpedig a tulajdonában lévő Carat miatt, és a Havas sem érdektelen az ügyben.

Helikon.hu a neo gondozásában

A Helikon Kiadó új weboldalát a meghívásos tenderen kiválasztott neo online ügynökség készítette el. A site-on a kiadó újdonságai és teljes kínálata mellett megjelenik a Helikon Baráti Társaság, a cégajándék szolgáltatás, valamint lehetőség van az e-hírlevélre történő feliratkozásra is. A weboldalon hamarosan áruház szolgáltatás indul.

Frissít és fiatalít a Duna

Új műsorstruktúrával jelentkezik szeptember közepétől a Duna Televízió, amely logóján és az arculatán is változtatott. Pomezanski György, a televízió innovációs alelnöke elmondta: a reggeli műsor új arcokkal jelentkezik, a csatorna régi gazdasági műsora, a Váltó új köntösben és a televíziózás történetében egyedülálló 3D-s technikai megoldással kerül a képernyőre. A Régiók helyett ezentúl a Világunk című napi bel- és külpolitikai műsor jelentkezik, és művészeti vonalon is született új műsor, a Kikötő, amely hétköznaponként látható a legfrissebb határon túli és kulturális rendezvényekkel. Több lesz a gyerekeknek szóló program, és sugároznak világpolitikával foglalkozó műsort is. Cselényi László, a Duna Tévé elnöke elmondta: az új struktúra kialakításánál figyelembe vették a más időzónában élő határon túli nézők igényeit, a friss design kialakításában pedig szem előtt tartották a fiatalabb korosztály elvárásait.

Ugyancsak a közszolgálati csatornához kapcsolódó hír, hogy nem indul el idén karácsonykor a Duna Televízió új, Autonómia nevű műholdas csatornája; a táraság ugyanis nemrégiben visszavonta az Országos Rádió és Televízió Testülethez benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmét, nehogy a médiahatóság „a hiányzó adatok folytán visszautasítsa” azt. Az elnök elmondása szerint a dokumentációból egyetlen irat hiányzik: ez a médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának döntése, amellyel hozzájárul az új csatorna indításához. „Azért nincs kuratóriumi döntés, mert az elnök három hete nyújtotta be az erre vonatkozó javaslatot” – nyilatkozta a Hungária Televízió Közalapítvány vezetője az MTI-nek, megjegyezve, a kuratórium október 20-a körül tárgyalja majd az előterjesztést. Cselényi László reményei szerint a csatorna jövő húsvét körül elindulhat.

Jakupcsek, Bárdos, Frei és Sváby: egy műsorban a TV2-n

A TV2-n ősztől hetente egyszer új közéleti műsor indul, Mutató címmel. A műsor vezetésére négy olyan nagyágyút kért fel a csatorna vezetősége, mint Jakupcsek Gabriella, Bárdos András, Frei Tamás és Sváby András. A páros műsorvezetésű, élő talk-showban fontos, minden napi életünket érintő társadalmi és közéleti kérdések kerülnek terítékre. A műsorkészítők szándéka szerint a műsor olyan, a nézőket is éppen foglalkoztató, aktuális témákkal fogalakozik, mint az adó- vagy az iskolaügyek, a népesedés vagy a turizmus kérdése, az életszínvonal problematikája, a magyar foci vagy éppen a magyar bankok helyzete. Az egyes adásokban a műsorvezetők egy vagy két témát meghívott vendégek és a nézők bevonásával beszélnek át, akik mindig a témához legközelebb álló közéleti személyiségek. A szerkesztők törekednek arra is, hogy alkalmanként külföldi helyszíneket és külföldi vendégeket is bekapcsoljanak az adásba. A műsor témáihoz kiindulópontként felhasználják a közvélemény-kutatásokat, és egy témakörben feltett kérdésre a nézők is szavazhatnak sms-ben.

A közéleti problémák boncolgatásával nincs egyedül a csatorna. A konkurens RTL Klub Házon kívül című heti magazinja szintén ilyen jellegű témákat dolgoz fel, és nézettsége alapján igény van hasonló műsorokra. (Hetente átlagosan az összlakosság 31 százaléka kíséri figyelemmel a csatorna adását, többségük a 18–49 éves vezetők és magas iskolázottságúak közül kerül ki, ezek esetében 36, illetve 34 százalékos a nézettség.) Az MTV m1-es csatornáján Friderikusz műsora, A szólás szabadsága gyengébben teljesít, körülbelül feleakkora nézettséget produkál, mint a műsor hőskorában, két évvel ezelőtt.

Továbbra is a McCannél a Pannon

Négy médiaügynökséget hívott meg júliusban kiírt médiatervezésre és -vásárlásra pályázatára a Pannon GSM, köztük a cégnek eddig dolgozó Universal McCannt, valamint a Mindshare-t, a Starcomot és az Initiative Mediat. Bár egyes vélemények szerint a versenyeztetés hátterében a Pannon elégedetlensége állt, a mobiltársaság és a régi/új nyertes Universal McCann megerősített fogadalomként tekint a tender eredményére. (Sokan ugyan már tudni vélték, hogy a McCann-t az Initiative üti ki a nyeregből, még ha ez az Interpublic csoporton belül homlokráncolással járt is volna.) Márkus Kriszta, az ügynökség Pannon GSM-ért felelős média ügyfélkapcsolati igazgatója ugyanakkor hangsúlyozza, szó sem volt lefutott játszmáról. „Az tény, hogy nagyon erős versenyt vártunk, de bíztunk erőinkben és szakmai tudásunkban, így nem foglakoztunk a különböző híresztelésekkel.” Véleménye szerint a 12 éves kapcsolat a Pannonnal, egyszerre volt előny és hátrány: egyrészt náluk jobban senki nem ismerhette az ügyfelet, másrészt a szokásosnál nagyobb várakozás előzte meg, hogy mivel tudnak előállni, újítani. Végül úgy döntöttek, hozzák azt, ami eddig működött, megfejelve azt a nemzetközi háttér révén elérhető kutatásokkal. Mivel mind stratégiai, mind árszempontból a McCann bizonyult a legerősebbnek, a Pannon további bizalmat szavazott az ügynökségnek.

Somlyai Dóra, a mobilcég kommunikációs igazgatójának hivatalos indoklása szerint annak ellenére, hogy teljesen meg voltak elégedve a Universal McCann munkájával, egy ekkora költésű cégnek időről időre meg kell bizonyosodnia, hogy a mindenkori piaci fejlődés, változás ütemének megfelelően alakítja-e marketing aktivitásának feltételrendszerét. A cégtől azt is megtudtuk, hogy hamarosan újabb meghívásos tender kiírása várható a kreatív ügynökségi feladatokra is.

A piaci fejlődés és változás nyers fordításban persze a mobilcégek egyre durvuló harcát, legaktuálisabban pedig a T-márkák egyesülésével egyszer csak rózsaszínbe váltó világot jelentheti, amely kétségtelenül új kerülőutak keresésére ösztökéli a versenytársakat. A kommunikációs stratégiaváltás részletei persze majd menet közben derülnek ki, annyit azonban már most tudni lehet, hogy a mobilcég jobban fókuszál majd a nem televíziós csatornák felé, és újabb innovatív módszerekkel igyekszik majd megszólítani a fogyasztókat.

„Elsősorban az atl-eszközökön szeretnék a klasszikustól eltérő fogást találni, azokat kreatív módon felhasználni, így az elérés mértéke is megmarad, mégis ki lehet tűnni az óriási médiazajban” – mondja Márkus. Ilyen lehet például a közterületek, billboardok speciális használata, a lapokban megjelenő hirdetések formai újításai, de bármi más, menet közben felbukkanó megoldásra nyitottak az ügynökségnél.

Ami a médiakommunikációs célra elköltendő összegeket illeti, ezekről a Pannon egyelőre nem nyilatkozott, tekintettel a 2006-os év folyamatban lévő tervezésére. Az azonban inkább stagnáló, vagy akár csökkentett költést sugall, hogy Márkus Kriszta megfogalmazása szerint „a hatékonyságot nem a korábbiaknál nagyobb büdzsé, hanem a meglévő keretek, források kreatívabb felhasználása biztosítja majd”.

A világ legjobb napilapjai

Az Internationalen Medienhilfe (IMH) kétévente közzéteszi a világ legtekintélyesebb és legjobbnak tartott napilapjainak listáját. Ötven ország húsz-húsz, összesen ezer szakértőjének (politikusok, újságírók, egyetemi tanárok, médiaszakemberek, kiadói vezetők) megkérdezése alapján 2005-ben a Financial Times nyerte el a világ legjobb napilapja címet. A lap az elsőséget a New York Timestól hódította el, amelyre két évvel ezelőtt még a megkérdezettek 21,3 százaléka szavazott, de a szerkesztőség körül lezajlott botrányok miatt sokat csorbult a lap tekintélye. A lista további érdekessége, hogy a japán Asahi Shimbun és az olasz Corriere della Sera először szerepel a Top 10-ben, amelyet idén negyedik alkalommal állítottak össze.

1. Financial Times (Nagy-Britannia) 19.4 (20.7)
2. Wall Street Journal (Egyesült Államok) 17.0 (7.5)
3. Frankfurter Allgemeine Zeitung (Németország) 16.2 (10.9)
4. Le Monde (Franciaország) 12.5 (2.1)
5. Neue Zürcher Zeitung (Svájc) 12.1 (15.0)
6. New York Times (Egyesült Államok) 8.1 (21.3)
7. International Herald Tribune (Franciaország) 5.2 (11.3)
8. Asahi Shimbun (Japán) 2.6 (0.4)
9. El Pais (Spanyolország) 1.9 (4.8)
10. Corriere della Sera (Olaszország) 1.3 (0.7)
Zárójelben az előző szavazáson elért eredmény
Forrás:Reuters

Interaktív óriásplakátok

Londonban hat metróállomáson nagy sikerrel teszteltek egy új reklámozási formát:
az interaktív óriásplakátok mögött kiépített technikai berendezésekkel bluetooth technológia segítségével „szólították” meg a 30 méteres körzetben lévő járókelőket, illetve várakozókat, akiket előbb megkérdeztek, hogy szeretnének-e a plakáthoz kapcsolódó bővebb információkhoz jutni, majd igenlő válasz esetén a mobiltelefonokra klipeket, zenei részleteket és fotókat küldtek.
Az új reklámformát bluecastingnak hívják, s a brit Filter UK cég fejlesztette ki, amely arról számolt be, hogy a hat állomáson két hét alatt az elért 87 ezer bluetooth-szal rendelkező mobiltulajdonos 17 százaléka volt kíváncsi a Coldplay új albumával kapcsolatos további információkra. Szakértők szerint az új reklámmédium a jövőben különösen a zene-és filmipar újdonságainak reklámozására lesz alkalmas, hisz az eljárással filmrészleteket, rajzfilmeket, videoklipeket, zenéket, csengőhangokat és fotókat is továbbítani lehet.

Te is lehetsz reklámguru!

Mindenkinek megfordul előbb-utóbb a fejében egy rendkívülinek tűnő reklámötlet, amelyet a megfelelő fülekbe juttatni lehetetlen vállalkozás. Ezt a helyzetet kívánja megkönnyíteni a Per Hoffmann által elindított Adcandy website, amely a friss ötleteket kereső vállalatok és a reménybeli reklámguruk közötti közvetítő szerepet vállalja magára – írja a MediaGuardian. A szlogenekért, kampányötletekért cserébe a résztvevők 50–500 amerikai dollár közötti juttatást kapnának, valamint megilletné őket a „hencegés joga”, hogy az ő ötleteikkel adják el a világmárkákat. Bár a Stay Free magazin egyik újságírója szerint „50 dollár egy nyertes ideáért olyan, mint a reklámipar nyári diákmunkája”, az ötletgyárosok többségét nem a díj érdekli, hanem esélyt szeretnének kapni, hogy eredeti gondolataikat megoszthassák: „Gipsz Jakabnak borzasztó nehéz dolga van, ha mindenféle háttér nélkül pusztán egy ötlettel próbál érvényesülni a reklámiparban” – árnyalja a képet Apryl Duncan, az About.com hirdetési tanácsadója. Az Adcandyhez érkező javaslatok nem hosszan tartó kemény munka eredményeként születtek, inkább az ihlet pillanatában pattantak ki a megálmodók fejéből. A nyílt online reklámipar gyorsan terjed, miután tavaly az iPod vírusmarketing kampánya uralta a webet – szakértők szerint azonban ez még csak a kezdet. Duncan szerint „ha csupán néhány vállalat elfogadna a megszokottól eltérő módon szerzett ideákat, hamarosan mások is követnék a példájukat.” Ugyan az Adcandyvel még csak két cég szerződött le a résztvevőktől érkező reklámötletek fogadására, az oldal máris termékek széles skálájához gyűjt szlogeneket és jelmondatokat. Hoffman reményei szerint ez a partizánakció több potenciális hirdetőt ösztönözni fog, még ha csak azért is lépnek be az Adcandyre, hogy a fogyasztói vélemények irányában tájékozódjanak. „Attól függetlenül, hogy jó szlogenekkel rukkolnak-e elő, mindenképpen interakciót teremtenek a hirdetésekkel; ettől azok élettelibbek és pezsgőbbek lesznek” – tette hozzá Hoffman.

Az idilli reklámok búcsúzhatnak a pekingi olimpiától

Az olimpiai játékokon az emberiséget ünneplő reklámoktól intenek óva a szakemberek, véleményük szerint ugyanis nem lesz sikere ezeknek a hirdetéseknek, mivel a kínaiakat jobban érdekli a győzelem az efféle idillnél – adta hírül a hvg.hu. „A nyugati összetartozás-érzésre építő reklámok nem lesznek sikeresek” – nyilatkozta a MediaGuardiannek Tom Doctoroff, a JWT reklámügynökség kínai részlegének vezetője. „Kínában teljesen más szemmel nézik majd az olimpiai játékokat. Itt az emberek félik és tisztelik a győzteseket. A hirdetésekben tehát a termékeket az érmet szerzők hódító szellemével kell majd kapcsolatba hozni. A kínai fogyasztókat az érdekli, hogy a szóban forgó termékek milyen módon segíthetik az ő előrelépésüket” – magyarázta a szakember.
A hirdetések sikere nagyban befolyásolhatja annak a 11 multicégnek a befektetéseit, amelyek összesen 480 millió angol fontnyi összeget fizettek a NOB-nak, hogy hivatalos partnerei lehessenek az ötkarikás játékoknak a 2005 és 2008 közötti időszakban.

Legutóbb az amerikai sportszergyártónak, a Nike-nak támadtak nehézségei, miután hivatalos bocsánatkérést kellett kiadnia, mert az egyik kampányuk megsértette a kínai nemzeti büszkeséget. A Nike reklámjában az NBA-sztár LeBron James legyőzött egy sor kínai nemzeti szimbólumot jelképező ellenfelet, köztük két sárkányt. Számos további nagy cég, például a Volkswagen is nehézségekkel küzd, hogy piacát kiterjessze az országban.
Doctoroff szerint a hirdetők azt használhatják majd ki, hogy az olimpiai játékok az ország lakóinak önbecsülésére hatnak. „A nyugati márkák akkor lesznek sikeresek, ha arra építenek, hogy a vásárlók hogyan kerülnek közelebb ehhez a célhoz” – fűzte hozzá.

Rohamosan nő a kereskedelmi márkák forgalma

Magyarországon a kereskedelmi márkás élelmiszerek és háztartási vegyi áruk kiskereskedelmi forgalma 15 százalékkal nagyobb 2004. április–2005. márciusban, mint az előző időszakban. A napi fogyasztási cikkekre kiadott minden 100 forintból a vevők 13-at márkás termékre fordítottak ebben az időszakban.
A 13 százalékos átlagot leginkább a kutyaeledel kereskedelmi márkái haladják meg (43 százalékos piaci részesedéssel). Utána következik a konyhai papírtörlő (42), majd a papír zsebkendő (41) és a toalettpapír (39). A további sorrend: macskaeledel (34), rizs (32), gyorsfagyasztott burgonya (30), eldobható pelenka (29), sós keksz és rágcsálni való, zöldség konzerv, valamint folyékony szappan (21-21). A fejlődés üteme szempontjából érdekes, hogy több mint duplájára nőtt a kereskedelmi márkás termékek értékesítése az utóbbi évben a a sport és energiaital, hajkondicionáló, eldobható borotva, levespor, cereália és müzli szelet kategóriákban. Egyes termékcsoportokban ugyanakkor visszaesést regisztráltak: több mint 20 százalékkal csökkent a kereskedelmi márkás termékek forgalmi részaránya sörből, míg kisebb mértékben az ivójoghurt és whisky esetében.
A vizsgált 38 országban a kereskedelmi márkás termékek átlagára összességében 31 százalékkal alacsonyabb, mint ugyanabban a kategóriában a gyártói márkák átlagára, Magyarországon még ennél nagyobb a kereskedelmi márkák árelőnye: átlagos fogyasztói áruk ugyanis 43 százalékkal kisebb, mint a gyártói márkáké. „A magyar trend lényegében hasonlít a globális fejlődés fő irányához, ugyanis a kereskedelmi márkás termékek piaci részesedése továbbra is növekszik” – hangsúlyozta Szalóky Tóth Judit, az ACNielsen piackutató vállalat igazgatója.
Hagyományosan Európa dominál a kereskedelmi márkák értékesítésében. Az országok toplistáját a kereskedelmi márkák forgalmi részaránya alapján öt európai ország vezeti: Svájc az éllovas 45 százalékkal, majd Németország következik 30, Nagy-Britannia 28, Spanyolország 25, Belgium pedig 25 százalékkal. Magyarország 13 százalékos mutatójával a 13. helyet foglalja el.

Rejtett módszerekkel reklámoznak a cigarettagyártók

A dohánytermékek reklámozása többek között Nagy-Britanniában is tilos, ezért a gyártóknak minden kreativitásukra szükség van, hogy a szűk keretek között is megpróbáljanak keresletnövekedést generálni. A kulcsszó a tudatalattira való hatás, a fogyasztók fejébe mélyen „beleégetett” márka-jellemzők segítségével, összekapcsolva a már sokat emlegetett élménymarketinggel.
Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Az egyik nagy cigarettagyártó például Anglia felkapott bárjaiban és zenés szórakozóhelyein a márka jellemzőinek megfelelő piros-fehér színű, kényelmes sarkokat alakítottak ki puha párnákkal, fotelekkel, asztalokkal, és nem utolsósorban az ez esetben elengedhetetlen hamutartóval és öngyújtóval. Minden arra sarkalja tehát a helyszínen helyet foglaló gyanútlan fogyasztót, hogy a kényelmes körülmények között a színvilágnak megfelelő dohányterméket fogyasszon – írja a Médiainfó.

Arról nem szól a fáma, hogy mekkora mértékben sikerült a fenti módszer segítségével forgalomnövekedést generálni, az azonban biztos, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a nem direkt, hanem ilyen, a fogyasztók tudatalattijára ható módszerek, melyek jogi szabályozásának megoldása még a jövő feladata lesz. Többek között erre utal az is, hogy a kampány ellen máris heves tiltakozásba kezdtek az angol dohányellenes szervezetek, és felhívták a hatóságok figyelmét a marketingmódszerek szabályozatlanságára, amit – mint a példa is mutatja – a dohánygyárak igyekeznek is kihasználni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik