Üzleti tippek

Változik a cégek adatszolgáltatási kötelezettsége

Szeptember 1-jétől a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény változása miatt a foglalkoztatóknak módosul a bejelentési kötelezettsége az egészségbiztosítási pénztárak felé. A biztosításoki jogviszony kezdetét például nem utólag, hanem a jogviszony létrejötte előtt egy nappal már jelenteni kell a pénztárak felé. A mulasztási bírság akár 200 ezer forintra is rúghat.

A kormány 100 lépés programjának keretében az egészségbiztosítási ellátásokra való jogosultság tisztázását ellenőrzését tűzte ki célul, melynek megvalósítását két lépésben teljesítik. A 2005. szeptember 1-jén hatályossá váló törvénymódosítás értelmében a foglalkoztatók bejelentési kötelezettségei változnak, de 2006. elejétől még több szabálymódosításra számíthatnak a cégek. A cél, hogy a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot valóban ellenőrizni tudják. A TAJ kártya megléte ugyanis nem jelenti azt, hogy valóban jogosan veszi igénybe valaki a kórházi ellátást.

A jelenlegi módosítások értelmében szeptember 1-jétől a munkaadóknak a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (MEP) eljuttatott bejelentő lapon a nyilvántartási szám helyett a saját adóazonosító számát kell közölniük. Nyilvántartási számot a foglalkoztató már nem fog kapni. A biztosítottra vonatkozó adatoknál továbbra is a TAJ-t kell alkalmazni (nem az adószámot, adóazonosítót). A bejelentésnek tartalmaznia kell a biztosított személyi adatait, a biztosítási jogviszonyának kezdetét, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, magán-nyugdíjpénztári tagság esetén pedig a pénztár nevét és azonosítóját is.

Szintén fontos változás, hogy a biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést már nem a jogviszony keletkezése utáni hónap 12-éig kell teljesíteniük. A biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz legkésőbb a biztosítási jogviszony első napját megelőző napon kell teljesíteni. Vasváry Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője azonban arról tájékoztatta a FigyelőNetet, hogy a foglalkoztatók továbbra is kérhetnek határidő-halasztást a területileg illetékes MEP-nél, amennyiben az indokolt.

A biztosítási jogviszony megszűnését, a szünetelés kezdetét és annak befejezését, a biztosítás megszűnését követően folyósított ellátás kezdő és befejező időpontját szeptember 1-től az azt közvetlenül követő 8 napon belül kell teljesíteni.

A bejelentéseket az OEP által rendszeresített – jelenleg használatos – nyomtatványon, illetve mágneses adathordozón lehet megtenni.

A változásokat érdemes nyomon követni, mert a bejelentési kötelezettségeknek nem, vagy késedelmesen eleget tevő foglalkoztatók akár 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik