Üzleti tippek

Döntés várható Malév-ügyben

Az ÁPV igazgatósága várhatóan pénteken tárgyalja a Malév privatizációjának ügyét. A legesélyesebb pályázó, az AirBridge Rt. a Népszabadság információi szerint növelte árajánlatát.

Várhatóan valamiféle döntést hoz az ÁPV igazgatósága a Malév magánosításának politikailag erősen támadott ügyében. Sokan elképzelhetőnek tartják, hogy az egyeztetések folytatása mellett teszi le a voksát, de elképzelhető új – tárgyalásos – eljárás meghirdetése is. Kevésbé valószínű, hogy egyértelmű állásfoglalás lesz az eladás mellett avagy ellen.

Eközben a lap meg nem erősített értesülései szerint az orosz hátterű Airbridge Rt. megnövelte a vételárra vonatkozó ajánlatát. (A cég 49 százalékos tulajdonosa Borisz Abramovics, az orosz állami KrasAir légitársaság vezérigazgatója és részvényese.) A kiszivárgott hírek szerint az részvénytársaság legutóbbi ajánlata a teljes, 36 milliárdos Malév-kötelezettség átvállalására, 5 milliárd forintos tőkeemelésre és 150 millió forint körüli vételárra vonatkozott. Az Airbridge ezt növelte meg úgy, hogy a többi – visszavonhatatlan bankgaranciákkal megerősített – ígérvényét is tartja. A társaság azt is vállalja, hogy 5 éven belül bizonyosan nem szünteti meg a Malév nevet és a „nemzeti légitársaság” státust.

A Fidesz hevesen ellenzi az eladást, és mostanra az SZDSZ is kihátrálni látszik mögüle: miközben a kisebbik kormánypárt két hete még „a leghatározottabban elutasította a Fidesz azon felvetését, hogy késleltessük a Malév privatizációját”, Kuncze Gábor elnök hat nappal később már úgy nyilatkozott, nem kell most eredményt hirdetni, mert egyik ajánlatban sem biztosítottak a garanciák.

Podolák György, az MSZP képviselője továbbra is a lehetőség szerinti értékesítés mellett érvel. A politikus véleménye szerint önmagában a vételárból nem szabad kiindulni, hiszen a 36 milliárdos hitelállomány átvállalását illetve a tőkeemelés mértékét is hozzá kell számolni. A helyzet megítélésében mindenesetre elgondolkodtatónak tartja, hogy eddig egy nagy neves légitársaság sem jelentkezett a Malévra vevőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik