Üzleti tippek

Tiltakozás a természetbeni juttatások megdrágítása miatt

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói és munkaadói oldala egyaránt elfogadhatatlannak tartotta a fórum csütörtöki plenáris ülésén, hogy a természetbeni juttatások járulékterhét a szociális partnerek megkérdezése nélkül év közben módosította az Országgyűlés.

Pataki Péter a munkavállalói oldal nevében abban sem értett egyet Katona Tamással, a Pénzügyminisztérium államtitkárával, hogy a módosítás csak a menedzserek természetbeni juttatásaira, a nagy értékű utakra festményekre, bútorokra vonatkozna. Szerintük számos, a dolgozók széles köre által választott egyéb juttatásnál is csökkenti a módosítás a kifizethető értéket. Mint mondta: a dolgozók a juttatások nettó értékével kalkulálva választottak év elején, s utólag, év közben módosítani mindezt, megengedhetetlen.

Rolek Ferenc a munkaadói érdekképviseletek nevében hangsúlyozta: az év közbeni adómódosítás, járulékemelés ellentétes a kiszámíthatóság követelményével. A törvénymódosítás szeptember 1-jei hatályba lépésének felfüggesztését, a szakmai vita megkezdését kezdeményezte. Katona Tamás egyetértett azzal, hogy technikailag rendezni kellene az országgyűlési bizottságok által javasolt munkaügyi vonatkozású törvénymódosítások esetében a szociális partnerek véleménynyilvánítási lehetőségét.

Tartalmilag viszont vitatkozott a felvetéssel. Az államtitkár elmondta: a konkrét esetben a kormány támogatta az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ezt a törvénymódosító javaslatát, mert az a kiskapuk bezárását szolgálja. Ezek a kiskapuk nem zárhatók be az adóellenőrzések szigorításával, a törvény jelenleg ugyanis lehetőséget ad az ilyen nagy értékű természetbeni juttatásokra, ezek igénybevétele az adóhatóságok jelzése szerint ma már igen nagy arányú – mondta Katona Tamás.

Egy másik probléma kapcsán Borsik János, a munkavállalói oldal nevében határozottan követelte, hogy a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat – amely az OÉT felügyelete alatti intézmény – azonnal bontsa fel az ÁPV Rt.-vel kötött szerződést. Ebben a szerződésben a munkaügyi konfliktusoknál egyeztetést, közvetítést végző intézmény Borsik János elmondása szerint azt vállalta, hogy szakmai segítséget nyújt az ÁPV Rt.-hez tartozó cégeik vezetőinek a megegyezést elősegítő tárgyalási taktikában.

Borsik János hangsúlyozta: a szolgálat alapvető kötelessége a pártatlanság, ezért eleve nem adhat külön segítséget a vitában álló egyik félnek, történetesen a munkáltatónak. Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkára javasolta: hallgassák meg a szerződésről a szolgálat vezetőjét. Borsik János szerint a szerződés jellege annyira ellentétes a szolgálat céljával, alapelveivel, hogy arról “nincs mit meghallgatni”. A munkavállalói oldal nevében a szerződés azonnali felmondását sürgette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik