Üzleti tippek

Sztrájkkal fenyegetnek a Malév szakszervezetei

Sztrájkolni fognak a Malév Rt. dolgozóit tömörítő szakszervezetek tagjai, ha az ÁPV Rt. a jelen formában privatizálja a nemzeti légitársaságot – jelentették be a szakszervezetek képviselői.

Hegedűs Tibor, a Malév Reprezentatív Szakszervezeteinek ügyvivője elmondta: a másfél évtizede tanúsított tulajdonosi nemtörődömség során felhalmozott több milliárd forintos hitel feletti kezességtől szeretne megszabadulni az állam a privatizációval. A vezető ezt „érthetőnek, azonban elfogadhatatlannak” nevezte, és hangsúlyozta: a munkavállalók „nem lesznek partnerek” ebben. Hegedűs szerint a Malév önerőből talpra állhat és tovább működhet.

Csorba Attila, a Légi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt nehezményezte, hogy a privatizációs folyamat teljesen átláthatatlan, és a munkavállalók jövőjéről sem kapnak semmiféle információt. Elmondása szerint az ÁPV Rt. nem csak a munkavállalói tulajdonszerzés lehetőségét utasította el, hanem képviselőiket a privatizációs bizottságból is kizárta.

A vezető demonstrációkat és végső esetben a sztrájkot is kilátásba helyezett arra az esetre, ha az ÁPV Rt. – várhatóan csütörtökön – a jelenlegi formában jóváhagyja a Malév Rt. értékesítését.

Wintermantel Zsolt, fideszes képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Malévért ajánlott vételár „szánalmasan alacsony”, az ajánlattevők nem garantálják a hitelek visszafizetését, és kockázatot jelent, hogy több mint 700 embert lehet elbocsátani jövő év végéig, 2007 után pedig semmiféle továbbfoglalkoztatási kötelezettség nincsen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik