Üzleti tippek

A Linde Gáz idén 25 milliárdos nettó árbevételre számít

A Linde Gáz Magyország Rt. az idén 25 milliárd forint nettó árbevételt vár, a múlt évi 23 milliárd forinttal szemben - mondta el Érdi György a Linde AG magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója az MTI-nek.

A múlt évi árbevétel egy milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban. A cég hagyományosan nem közöl profitadatokat. Az anyavállalat, a német Linde AG csütörtökön közzétett jelentése szerint a társaság az első félévben 193 millió euró mérleg szerinti eredményt ért el, 17 százalékkal többet, mint a múlt év hasonló időszakában.

A Linde Gáz Rt. jövőre fejezi be azt az 55 millió eurós beruházást, amelynek eredményeként az árbevétel évi 2-3 milliárd forinttal nő. Az új szénmonoxid és hidrogén üzem építésének költsége több mint tíz év alatt térül meg – közölte a vezérigazgató.

Az 500 főt foglalkoztató Linde ipari gázokon kívül egészségügyi gázokat is gyárt. Ez jelenleg az árbevételnek mindössze négy százalékát adja, de dinamikusan fejlődik, mert Magyarországon az egy betegre jutó felhasználás még nagyon alacsony. A becslések szerint mintegy egy milliárd forint nagyságrendű egészségügyi gázpiac a következő években akár négy-ötszörösére bővülhet.

A cég évente két milliárd forintot fordít beruházásokra. Az idén Dunaújvárosban hélium-töltő üzemet építettek, Répcelakon pedig megduplázzák az altatógáz kapacitást. Ebben az évben vette át a magyarországi leányvállat a Linde svájci cégétől az altatógáz előállításához szükséges berendezések gyártását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik