Üzleti tippek

Behajtják a parkolási díjakat

Már százezres nagyságrendben küldött ki fizetési felszólításokat az autósoknak a három budapesti parkolási társulás, amelyeknek 3-4 milliárd forinttal tartoznak a nemfizetők – értesült a Világgazdaság.

Hamarosan újabb hatvanezer felszólítást küld ki a legrégebben működő, a belvárosban hatezer parkolóhelyet üzemeltető Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás. Tóth József igazgató elmondta: már több száz bírósági eljárás volt, s ezek száma szintén jelentősen megnő szeptembertől. A társulásnak vannak viszont olyan kinnlevőségei, amelyek már elévültek, mert ezek a polgári peres követelések csak öt évre visszamenőleg érvényesíthetők.

Az autósok többsége megfizeti a parkolási díjakat, és a fizetési felszólításokra is egyre nagyobb arányban rendezik a tartozásokat. Ennek ellenére legalább három-négy milliárd forint a társaságok kinnlevősége. A parkolást üzemeltetők 2003 óta megkaphatják a rendszám alapján a belügyi nyilvántartásból a kocsi tulajdonosának nevét és címét. Azóta egyre nagyobb számban küldik a figyelmeztetéseket.

A kipostázott fizetési felszólítások száma százezres nagyságrendű – tájékoztatta a Világgazdaságot a Centrum Kft. Ha az autós többszöri felszólítás ellenére sem fizet, a cég jogi útra tereli az ügyet. Eddig több száz ügy került bíróság elé, s minden jogerős döntés elmarasztalta a nem fizetőket. Magánszemélyeknél előfordult, hogy lakásra jegyeztek be jelzálogjogot, illetve autót foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik