Üzleti tippek

A MédiaFigyelő 13. számának hírei

Marketing

Vizet népszerűsítő kampány?
Az ivóvíz népszerűsítésére ír ki pályázatot a Magyar Reklámszövetség és az ARC Kft., együttműködve a Magyar Vízközmű Szövetséggel, a Víz az élet Alapítvánnyal és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal. A társadalmi célú kampány elkészítésére kizárólag ügynökségek jelentkezhetnek. A szervezők garanciát vállalnak arra, hogy a legjobb hat óriásplakát megjelenik az ARC óriásplakát-kiállításán. A győztes jutalma bruttó 2,5 millió forint, a legjobb pr-ötletet javasló ügynökség 500 ezer forintos különdíjban részesül.
(MédiaFigyelő)

Egymilliós adomány a Kossuthtól
Az Egy csepp emberség című saját kiadású könyve bevételéből a Magyar Rádió Rt. Kossuth Rádió Főszerkesztősége egymillió forintot adományozott a Moldvai Csángómagyar Iskolaközpont építésére. A Kossuth Rádió ezzel az adománnyal szeretne hozzájárulni a magyar és az egyetemes kulturális értékek közkinccsé tételéhez, a nemzeti hagyományok ápolásához.
(Hullámvadász)

Képes Sport akcióaz utánpótlásért
Közkívánatra július elején folytatódott a Képes Sport akciója: a lap július 6-i számában az olvasók ismét találtak becsomagolt karkötőt; ezt viselve csatlakozhattak az országos őrülethez, s a lap árának egy részével támogatják a sportutánpótlást. A lap a karkötő kampánnyal párhuzamosan május 25-től pályázatot hirdetett, melynek keretében heti 100 ezer forintot ajánlott fel sportcélokra. A felajánlásra több mint ezer pályázat érkezett, amelyből a lap szakmai zsűrije hetente egy pályázatnak ítélte oda a díjat. A Képes Sport vezetősége a magyar sportutánpótlásban tapasztalható pénzügyi hiányok enyhítésére a jövőben újabb pályázat kiírását tervezi.
(MédiaFigyelő)

Turistákért kampányol Sri Lanka
Komplex atl-kampánnyal hódítaná vissza a cunami által sújtott szigetre a turistákat a Sri Lanka-i légitársaság és az ország turisztikai hivatala. A tévéspotokra és print anyagora épülő három és fél hónapos kampány egyrészt megköszöni a katasztrófa sújtott térségbe küldött segítséget, másrészt célja az is, hogy visszacsábítsa a nyaralni vágyókat Sri Lankára. A spotok több kontinenst lefedő csatornákon futnak, így a filmet
többek közt a CNN és a Discovery is vetíti, a print kreatívokat pedig napilapok közlik majd. A kampány költsége 4,1 millió dollár.
(Marketingweek)

Jön a Wal-Mart
Közép-Európát, ezen belül többek között Magyarországot szemelte ki terjeszkedési célpontként a Wal-Mart. Lee Scott, a kiskereskedelmi lánc vezérigazgatója hazánk mellett Lengyelországot és Oroszországot emelte ki olyan országokként, amelyek a jövőben vonzó piacnak bizonyulhatnak. „Építjük a portfóliónkat, nem számít melyik piacra lépünk be elsőként, előbb-utóbb mindhármon szeretnénk megjelenni” – mondta Scott. A Wal-Mart a forgalomnövekedésének 30 százalékát az USA-n kívül szeretné elérni, ezért – a vezérigazgató szerint – a közép-európai régióban az akvizíciónak több értelme van, mint új lánc kiépítésének.
(Portfolio.hu)

Média

Oroszul is olvasható a Metro

Oroszországban is megvetette a lábát a nemzetközi Metro lapcsoport: a Metro International bejelentette, hogy megállapodást kötött Szentpétervár vezető napilapjával, a Mempóval. A megállapodás szerint a svéd lapkiadó megszerezte a Metro és a Mempo jogokat az Orosz Föderáció teljes területén. A Mempo franchise alapon használja majd a Metro védjegyeit, amelyekért jogdíjat fizet. A Mempót a forgalmasabb csomópontokon és a szentpétervári metróban terjesztik, a franchise alapon működő orosz kiadás közel egymillió olvasóra számíthat.
(MédiaFigyelő)

Előkészítik a Visegrádi Négyek tévéjét
Elkezdődtek a Visegrádi Négyek új közép-európai kulturális televízió csatornájának előkészületi munkálatai. A négy ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) televízióinak vezetői megállapodtak abban, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely szeptemberig elkészíti a nyolc nyelven megszólaló közép-európai kulturális csatorna üzleti és műsortervét. A tervek szerint az új csatorna 2006 szeptemberében kezdené meg próbaadását, központja Lengyelországban lenne. Az előzetes becslések szerint a tévé összesen 35 munkatársat foglalkoztatna, a költségeket a Visegrádi Négyek közösen fedeznék.
(MédiaFigyelő)

Részvénytársasággá alakult a Klubrádió
Ezentúl új cégformában, részvénytársaságként működik a Klubrádió. A részvénytársaság a korábbi Klubrádió Kft. kizárólagos jogutódjaként működik. A kft. átalakulásával a tulajdonosi szerkezetben változás nem várható.
(MédiaFigyelő)

Foci-vb az RTL Klubon
Magyarországon első alkalommal fordulhat elő, hogy nem a közszolgálati televízió, hanem az RTL Klub közvetíti a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. Kolosi Péter, a kereskedelmi csatorna programigazgatója elmondta: érdekük, hogy minden meccset élőben láthassanak a nézők, ezért nem zárkóznak el attól sem, hogy a 64 összecsapás némelyikét átengedjék a konkurenseknek. Ugyanakkor biztos, hogy a „krém” az RTL-é, hiszen a nyitómeccset, a döntőt és a brazil válogatott mérkőzéseit ők adják le. A foci-vb-t mindeddig azért tudta sugározni az MTV, mert az európai közszolgálati csatornák szervezete ezt kizárólag a helyi tagjainak adta tovább. Egy uniós rendelkezés azonban eltörölte e kiváltságot, így kezdődhetett piaci verseny a torna sugárzásáért, amelyben az anyagilag rosszul álló köztévé alulmaradt.
(Népszabadság)

Tovább él a Minőségi Újságírásért-díj
Továbbra is minden hónapban megkaphatja egy-egy újságcikk szerzője az 1997-ben alapított Minőségi Újságírásért-díjat. Az elismerést ettől az évtől kezdve a PricewaterhouseCoopers támogatja. A díjazott cikkek szerzőit továbbra is nettó 200 ezer forint pénzjutalom és oklevél illeti meg. A díjat a Minőségi Újságírásért Alapítvány működteti, és azzal a céllal alapították, hogy rendszeres elismerésben részesítsék azokat a nyomtatott és internetes sajtóban dolgozó újságírókat, akiknek cikkei témaválasztásában, feldolgozásában és nyelvhelyességében követésre méltók. A díjat az elmúlt 9 évben 65 cikk szerzőjének ítélte oda a gyakorló szerkesztőkből álló zsűri.
(MédiaFigyelő)

Reklám

A Lipton és a HP a továbbjutó

A Lipton hirdetése nyerte meg a Metro International kontinenseken átívelő kreatív hirdetési versenyének országos elődöntőjét. A magyar olvasók 27 százaléka a Lipton termékmintás hirdetését találta a legjobbnak a hazai fordulóban, a második helyen a Hewlett Packard végzett.
A globális versenyen így ez a két cég vehet majd részt. A Metro a svéd fővárosban hirdeti ki a verseny abszolút győztesét a stockholmi kiadás tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Itt dől el, ki nyeri el A világ legkreatívabb, Metro hírújságban megjelent hirdetése címet.
(MédiaFigyelő)

Reklámfogásnak sem volt rossz a Live 8
Bár a nyomorgó tömegek helyzetére, illetve a nagy cégek társadalmi felelősségvállalására próbálta felhívni a figyelmet a július 2-i Live 8 koncert, az eseményből néhány hirdető jócskán profitálhatott. Az AdAge.com szerint a koncerten globális szponzorként megjelent az AOL, a Nokia és a Volvo, így a cégek marketingkommunikációs üzenete a koncertsorozat ideje alatt legalább 2 milliárd nézőhöz jutott el. Az AOL ráadásul nemcsak a koncertet közvetítette, hanem AOL Music oldalán a rendezvényt követően hetekig elérhetővé és letölthetővé teszi a koncert anyagát. A Volvo, amely a fellépő sztárok szállítását vállalta Londonban és Philadelphiában, 30 másodperces spotokat futtatott a koncert idején az ABC csatornán.
(AdAge Global)

Továbbra is Zeta-Jones a T-Mobile amerikai arca
Újabb kétéves szerződést kötött a T-Mobile USA Catherine Zeta-Jones színésznővel, így immár négy évre hosszabbodott meg a színésznő és a telekom cég kapcsolata. Az amerikai piacra 2002-ben felvásárlással belépő T-Mobile a kezdetektől Zeta-Jones-t választotta arcának. A szakértők hét- és nyolcmillió dollár közöttire becsülik a szerződés értékét.
(Advertising Age)

Ügynökségek

Horvátországban terjeszkedik a HT
Partneri megállapodást kötött a Human Telex (HT) és a horvát TFM reklámügynökség, amelynek értelmében a két cég Horvátországban, valamint a volt Jugoszlávia területén közösen nyújt btl-szolgáltatásokat. A július 1-jén életbe lépett egy évre szóló affiliate szerződés értelmében a Human Telex know how-t és igény esetén humánerőforrást biztosít a horvátországi btl-projektekhez. „Úgy gondoljuk, hogy a volt Jugoszlávia területén még kevésbé ismert a btl-eszköztár és azok hatékonysága. Ezért tartjuk ígéretesnek azt, ha a mi know how-nkat egyesítjük a lokális piacot jól ismerő TFM erőivel” – mondta Tóth Gábor, a Human Telex üzletfejlesztési igazgatója.
(MédiaFigyelő)

Nevet változtat a hat
Az ügynökség újrapozícionálásával párhuzamosan nevet vált a hat reklámügynökség. A valamikori klasszikus kreatív reklámügynökségi profil más tevékenységi körökkel is kiegészült. Ehhez igazodik a jövőben az ügynökség új elnevezése is: hat Integrált Márkakommunikációs Ügynökség Kft.
(MédiaFigyelő)

Változások a Porter Novellinél
Kelet-Európai terjeszkedést, személyi változásokat, új márkaarculatot és integrált stratégiát jelentett be a Porter Novelli. A világ egyik legnagyobb nemzetközi pr cége, az Omnicom csoport tagja, olyan hagyományos és internetes megoldásokat dolgozott ki, amelyekkel a nemzeti irodák közösen indulhatnak a multicégek kommunikációs feladatainak elnyeréséért, akár egyszerre hatvan országban. A vállalat új szlogenje: Many minds, singular results (Számos elme, egyedülálló eredmények). Az új elnök Gary Stockman, az eddigi USA vezérigazgató lett, a Porter Novelli vezérigazgatója Helen Ostrowski maradt. A tervek szerint a cég a jövőben nagyobb súlyt helyez a Közép-Európai pr-piacra. Ennek érdekében a svájci, osztrák, magyar, szlovák iroda megszerzése után Lengyelországban és Romániában is terjeszkedne.
(MédiaFigyelő)

A művészetet támogatja a Mirai
Művészóriások óriásmetszetei alcímmel mutatja be a Szépművészeti Múzeum Dürer és kortársai monumentális fametszeteit, amelyek eddig sorozatként még nem szerepeltek hazai kiállításon. A kiállítás interaktív anyagait és weboldalát a Mirai Interactive, a kiállítás támogatója készítette el.
(MédiaFigyelő)

Karrier

Új marketingigazgató a Viasat3-nál
Június 27-től Papp Gábor tölti be a Viasat3 marketingigazgatói posztját. A szakember korábban több nemzetközi reklámügynökségnél (Ogilvy, Publicis) dolgozott ügyfélkapcsolati pozíciókban, majd három éven át az Est Média marketingigazgatója volt. A Viasat3-hoz az Edison Network-től érkezett, ahol az üzletág-igazgatói pozíciót töltötte be.
(MédiaFigyelő)

Pusztay az m1 új műsorigazgatója
Pusztay Andrást bízta meg a Magyar Televízió 1-es csatornája műsorigazgatói feladataival Rudi Zoltán, az intézmény elnöke. Ezt a pozíciót eddig ideiglenesen Simon András műsorokért felelős alelnök töltötte be. A Magyar Televíziónál két műsorigazgató dolgozik: az m2 élén álló Kósa-Somogyi György és a most kinevezett Pusztay András, aki a leendő m3-as csatorna irányítását is ellátja majd. Pusztay korábban közszolgálati és kereskedelmi médiumoknál – többek között a Magyar Rádiónál, az InfoRádiónál és a TV2-nél – is dolgozott.
(MédiaFigyelő)

Új munkatárs a Klubrádiónál
Szalag Gergely személyében új marketing és promóciós menedzsert nevezett ki a Klubrádió. Szalay 2005 júniusától erősíti a Klubrádió Ablonczy Ákos által vezetett kereskedelmi és marketingcsapatát. A szakember a Klubrádiót megelőzően a Promosport Kft. marketingvezetőjeként dolgozott.
(www.mediainfo.hu)

Változás az O-Zone/Est Indoornál
Bíró Orsolya, az O-Zone/Est Indoor kereskedelmi és marketingigazgatója július 1-jétől önálló, független vállalkozásban folytatja tevékenységét. Saját cége mellett ugyanakkor külső tanácsadóként vállal szerepet az Est Indoor további építésében. Bíró Orsolya helyét az operatív irányításban Kosztolánczy György veszi át, aki 2004 októberében érkezett az Est Médiához. Az új vezető feladata a jövőben az értékesítési és koordinációs csapat operatív vezetése lesz.
(MédiaFigyelő)

Új vezetők a Roxer-HD-nél
Forbát Claudia tölti be júniustól a Roxer-HD btl ügynökség ügyfélkapcsolati és rendezvényigazgatói pozícióját. Forbát ezt megelőzően a Viasat3 marketingigazgatójaként dolgozott. Korábban a TV2 special project managereként, a VIVA szponzorációs vezetőjeként, majd key account managereként tevékenykedett. A Premium Media Sales House-nál a kereskedelmi igazgatói feladatokat látta el. A Roxer-HD kreatív vezetőjévé Kurják Gábort nevezték ki, aki ezt megelőzően az ügynökség senior rendezvényszervezőjeként dolgozott. A szakember korábban a RagazzArt Kft.-nél töltötte be a rendezvényszervezői pozíciót.
(MédiaFigyelő)

Online

Élő tévéadás mobilon

Június végétől a TV2 műsoraival bővült a T-Mobile 3G tartalomszolgáltatása. Kezdetben a Jóban Rosszban sorozat naponta jelentkező epizódjai, a Napló összeállításai, valamint az Aktív legjobb riportjai nézhetők a mobiltelefonokon. A műsorválaszték folyamatosan bővül majd, a televíziós műsorokhoz kapcsolódó háttérképek, csengőhangok pedig minden T-Mobile-os számára elérhetővé válnak.
(MédiaFigyelő)

Megint beletalált a Leo Burnett
A Leo Burnett Budapest által a Cannes Lions reklámfesztivál alkalmából az interneten közzétett 50 reklámfilm és az ehhez kapcsolódó játék internetes oldalát átlagosan közel 10 ezren látogatták naponta. Idén a látogatóknak az Arany Oroszlánnal jutalmazott, a Perui Rákalapítványnak készített Magic című spotja tetszett a legjobban. A Honda Cannes-ban, és szinte minden jelentős reklámfesztiválon nagydíjat nyert Grrr című reklámja az interneten leadott szavazatok alapján csupán a középmezőnyben végzett. Az oldalon közzétett 50 reklámfilm közül 26 kapott valamilyen díjat az 52. Cannes Lions Nemzetközi Reklámfesztiválon. A 26 film között volt a Grand Prix, 6 Arany, 7 Ezüst és 12 Bronz Oroszlán.
(MédiaFigyelő)

Kétmillió látogató az EUvonal honlapján
Két és fél évvel ezelőtti indulása óta az első számú magyarországi EU-s információforrássá vált az EUvonal. Eddig 170 ezer telefonhívást fogadott, és közel 11 ezer levélre válaszolt. A beérkező kérdések legtöbbje a kis- és középvállalatoktól, munkavállalóktól, diákoktól és a mezőgazdaságban dolgozóktól érkezik, az érdeklődők legtöbbször a munkavállalásról, az utazásról, a kereskedelemről és az unió alkotmányáról keresnek információkat. Az EUvonalat a szolgáltatás létrehozására és működtetésére kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes Weber Shandwick-GJW politikai és kommunikációs tanácsadó cég üzemelteti.
(MédiaFigyelő)

Online kampány a Sonytól
A Sony 14 országot átölelő online kampányt indít új mp3 walkmanjének bevezetésére. Az akció a 18–34 éves, társaságba járó, szórakozást kedvelő fiatalokat célozza meg. Az online hirdetések portálokon, online zenei csatornákon, zenei oldalakon futnak majd. Nagy-Britanniában print és közterületeken elhelyezett reklámok, míg a többi 13 európai országban pr-tevékenység és eladáshelyi reklámok egészítik ki az online kampányt. A Nagy-Britanniában használt kreatív anyagokat a Fallon reklámügynökség és az AOL készítette, a kontinensen futó online hirdetések a Tonic Design munkái.
(Media & Marketing Europe)

Olvasói levél

Tisztelt Szerkesztőség!
A Médiafigyelő 2005. június 29-i számában megjelent egy cikk a PMX elnevezésű, nemrég bemutatott kutató szoftverről. A cikk tartalma a szakmai újságírás szempontjából több kérdést is felvet. Az olvasók hiteles tájékoztatásának egyik alapvető követelménye, hogy a pr-cikkeket a lapok megkülönböztető jelzéssel lássák el. Ha nem ezt teszik, akkor egy szakmai hetilapban, mint szakcikket olvassuk el, ami azonban a szerzők szakmai hozzáállását feltételezi.
Mi hiányzott ebből a cikkből, ami a szakmaiságot biztosította volna? Először is egy termék bemutató prezentációját – melynek elsősorban az ügyfélszerzés a célja – nem ildomos szinte szó szerint transzformálni egy szakújságíró által aláírt cikkbe. Azért nem, mert az ügyfélszerző prezentációk a termékek jó oldalát hangsúlyozzák ki.
És ez a maga helyén rendben is van. Azonban a legtöbb terméknek – és ez alól a piackutatás sem kivétel – vannak olyan jellemzői, amelyeket egy szakmai fórum hozzáértően elemezhet. Vagy ha nem is tudja elemezni, akkor kérdéseket tesz föl, például annak a kutatásnak a készítőihez, amely már 7 éve itt van a magyar piacon, és amivel – amint az a PMX fejlesztői nyilatkozataiból is kitűnik, – az új termék versenyezni szeretne. A Target Group Index (TGI) kutatásáról van szó. Rögtön kiderülne az olvasó számára, hogy a cikk bizonyos állításai nem állják meg a helyüket – vagy legalábbis vannak, akik másként gondolják. A szakújságírónak illene ezeket a véleményeket ütköztetnie. Higgye el a szakújságíró – és a Tisztelt Szerkesztőség is –, hogy az olvasók képesek elgondolkozni a különböző véleményeken.
Mit mondtunk volna el mi, ha megkérdeznek? Például azt, hogy nemzetközileg látható tendencia az, hogy ha egy piac elérte azt a fejlettségi szintet, hogy el tud tartani egy egyforrású (single source) kutatást, akkor az a piac nem lép vissza egy fúziós megoldáshoz. Mert a fúzió mindig kompromisszum – tökéletes illeszkedés nincs. Elmondtuk volna azt is, hogy bár a PMX-ről ma még nagyon keveset tud a piac – beleértve magunkat is – de az azért már most is látszik, hogy ez a fúziós modell más, mint a nemzetközi piackutatási adatbázisok fúziói. Mert az általunk ismert – nem kevés – tévékutatás és fogyasztói adatbázis fúziók közül mindegyik esetben a fogyasztói adatbázis esetszáma többszöröse a média adatbázisnak. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a média adatbázis (szaknyelven a befogadó adatbázis) nyolcszorosa a fogyasztói adatbázisnak (donor adatbázis). Az is felmerült volna bennünk megvizsgálandó problémaként – ha megkérdeznek – hogy mitől lesz egy vásárlást mérő adatbázis egy fogyasztási adatokat tartalmazó fuzionált adatbázis alapja. Más is eszünkbe jutott még, de reméljük egyszer majd minket is megkérdez a MédiaFigyelő, és akkor azokat is elmondjuk.
Úgy gondolom, hogy a témáról érdemes megkérdezni független szakértőket is és felhasználókat is. Mert egy szakcikk akkor lesz jó, ha több oldalról is megvilágítja az adott kérdést.
Üdvözlettel:
Győri Adél ügyvezető igazgató
TGI Magyarország Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik