Üzleti tippek

Folyamatmenedzsment felsőfokon

A BPR (Business Process Reengeneering) helyett ma már sokkal inkább a BPM (Business Process Management) felel meg a vállalatok üzleti folyamatainak hatékony kezelésére. A HyperTeam konferenciáján azt mutatta be, hogy ezzel a szemlélettel, milyen eredményeket lehet elérni az üzleti szektorban és az önkormányzatoknál egyaránt. Az a célkitűzés ugyanis megvalósítható, hogy a gyakorlatban is számszerűsíthető profitot és versenyelőnyt jelentő informatikai megoldásokkal támogassák meg a tevékenységet.

A BPR nem a vége, hanem a kezdete a vállalati folyamatok hatékonyságának növelése érdekében tett erőfeszítéseknek. A HyperTeam, mint független tanácsadó vállalja ügyfelei működésének folyamatos fejlesztését, a hagyományos BPR projekteken túl a célalkalmazások bevezetése előtti folyamatszervezési feladatok megvalósításán át a legmodernebb IT alapú BPM rendszer kialakításáig – mondta Solti Árpád, a HyperTeam ügyvezetője a cég által rendezett konferencia megnyitójában.

A konferencia hangsúlyos célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a modern menedzsment eszközök és filozófiák gyakorlati hatásait a folyamatmenedzsmentet és a működésfejlesztést a központba állítva. A BPM alapelveinek bemutatásától a gyakorlati példákig, mintaprojekteken és esettanulmányokon át a gyakorlati tapasztalatok ismertetéséig terjedt az előadások sokasága.

A HyperTeam módszert, tudást és eszközt kínál a vállalati/közigazgatási szervezet újraalakításához és segít a folyamatorientált információfeldolgozás új generációjának kialakításában. A piacon található vezető folyamatmodellező- és menedzsment eszközök segítségével megvalósítható az üzleti folyamatok teljes körű menedzsmentjével kapcsolatos minden elképzelés, a tervezéstől kezdve az alkalmazáson át az ellenőrzésig. A vállalati folyamatok valósághűen leképezhetők és a vállalat céljainak megfelelően elvégezhető azok elemzése és optimalizálása.

Fontos, hogy a sikeres folyamatmenedzsment nem egyszeri tevékenység egy vállalat életében, az igazi eredményeket akkor lehet elérni, ha szervezetten, sőt szervezetben végzik a hatékony IT rendszerek kiépítését és működtetését. Mindehhez mindenképpen szükség van az IT folyamatok zökkenőmentes működtetését biztosító alkalmazás bevezetésére, az IT folyamatok üzemeltetésének lehetséges maximális automatizálására. A HyperTeam éppen ezen a ponton kínál testre szabott megoldásokat, s miután platform-független tanácsadó cég, az ügyfél adottságainak legmegfelelőbb eszköz-módszertan-támogatás szolgáltatás kialakítására képes – fejtette ki Solti Árpád.

Konkrét projektek is jól mutatják, hogy a folyamatos folyamatmenedzsment hatékonyabbá teszi a cégek működését. A HyperTeam az E.ON Hungáriánál éppen egy ilyen projektben vesz részt, ahol a folyamatmenedzsment kialakítását négy fázisban hajtják végre. Az első ütemben a projektcélok egyértelmű megismerését és elfogadását szeretnék elérni. Miután a cégcsoport rendelkezik saját informatikai leányvállalattal (E.ON IS), az biztosítja a rendszeradminisztrátori erőforrásokat. A második fázisban az úgynevezett pilot projektet határozzák meg. A harmadik részben zajlik az érdemi elemzés míg az utolsó fázisban a működtetés kialakításához kapcsolódó menedzsment rendszerek csatlakoznak a folyamatmenedzsment központhoz.

A konferencián központi témaként kezelték az önkormányzatokat, ahol a jól átgondolt folyamatmenedzselés révén óriási hatékonyságnövekedést lehet elérni. Már tavaly is a GVOP pályázatok egyik legsikeresebb szegmense volt az önkormányzati projektek, hisz az eredetileg tervezett 7 milliárd forintnak majdnem kétszeresét, mintegy 13 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg. Az átlagos támogatási szint 300 millió forint volt, a legmagasabb odaítélt támogatás meghaladta a félmilliárd forintot.

Idén az önkormányzatok támogatásánál a folyamatmenedzsment jellegű projektek kapnak hangsúlyt..

A konferencia előadói között olyan vállalati vezetők, tanácsadók, és egyetemi oktatók szerepeltek, akik a folyamatmenedzsmenttel évek óta a legmagasabb szinten foglalkoznak, mintaértékű projektek főszereplői voltak.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik