Üzleti tippek

A régiók is döntenek az EU-források felhasználásáról

Soha ekkora esélyt nem kapott az ország arra, hogy felzárkózzon a Nyugathoz – mondta a Nemzeti Fejlesztési Hivatal főosztályvezetője az Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK) és az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) partnerségi egyeztető tanácskozásán pénteken Kaposváron.

Somogy megye kistérségei, települései elöljárói előtt Nagy Gábor Miklós hangsúlyozta: nagy felelősséget jelent a régióknak, hogy az érkező uniós forrásokat milyen célra használják fel. Rámutatott: a 2007 és 2013 közötti európai uniós források felhasználását körvonalazó II. Nemzeti Fejlesztési Terv alapjául szolgáló az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció társadalmi egyeztetéssel készül, abban a régiók jelölik meg a stratégiai fejlesztési célokat.

A Dél-dunántúli térség az ember- és természet közeli, mediterrán vidék jövőképét tűzte ki stratégiájában – emelte ki a Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. Miszler Miklós a fejlesztési célok között említette a magas szintű környezeti minőség kialakítását, amely a környezet- és természetvédelmet, valamint a “kiegyensúlyozott térszerkezetet” öleli át. Utóbbi – tette hozzá – a kistérségek ésszerű racionalizálását is jelenti, ami esetenként intézmények összevonásával járhat. A régió térszerkezetének kialakításához az energetikai fejlesztést, a kreatív és a kulturális és egészségipar fellendítését tervezik a térség szakemberei.

A Dél-Dunántúl stratégiai céljai között szerepel a népességszám stabilizálása, a piacképes tudásszint kialakítása, a szakképzési rendszer átgondolása.Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter utalt arra: a tervek és koncepciók hosszú távra készülnek, ezért a társadalom széles rétege beleszólhat készítésükbe.

A nyári partnerségi egyeztetéseket követően szeptemberben dönt a Parlament az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióról; akkor készül el a II. Nemzeti Fejlesztési Terv, melyet újabb társadalmi vitára bocsátanak a brüsszeli, jövő év eleji beadást megelőzően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik