Üzleti tippek

Olcsó jegyekkel csábít a MÁV

Még több kedvezménnyel igyekszik felvenni a versenyt az egyre kapósabb fapadosokkal szemben a MÁV Rt. A cég a nyári főszezonban így is csak a nemzetközi utasforgalmának szinten tartásában reménykedhet. Helyzetét a fokozódó jegyhamisítás is nehezíti.

Az előjelek nem túl biztatók: a nemzetközi járatok utasszáma az utóbbi években kismértékben, de folyamatosan csökkent – írja a Világgazdaság. Némi optimizmusra adhat okot, hogy 2004-ben 15 ezerrel több nemzetközi jegyet adtak el, mint 2000-ben. A mintegy 600 ezer eladott jegy jó részét magyarok váltják, az ebből származó bevételek, valamint a külföldi vasúttársaságok által eladott jegyek utáni MÁV-bevétel tavaly összesen 3,84 milliárd forintra rúgott.

Legtöbben nyáron utaznak külföldre: az utazóközönség összetétele vegyes, ugyanakkor az InterRail Dominónak, illetve egyéb ifjúsági bérletnek, jegynek köszönhetően számos köztük a 26 éven aluli fiatal. Elsősorban őket célozza meg az idei nyár egyik legjobb ajánlatának tűnő osztrák ifjúsági hálózati bérlet is, amely 39,9 euróba (10 ezer forint) kerül, és az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) teljes hálózatán korlátlanul lehet vele utazni egy hónapon keresztül.

Az elmúlt időszakban a német vasúttársaság együttműködésével megvalósult a közvetlen Budapest–Hamburg járat, bevezették a Business Abteilung-szolgáltatást, amellyel légkondicionált fülkékben luxuskörülmények között lehet utazni. Berlin pedig Euronight vonattal már 12 500 forintos retúrjeggyel elérhető. Országok szerinti megoszlásban Ausztria, Németország, Románia, Szlovákia, Cseh- és Horvátország számít a legforgalmasabb vasúti desztinációnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik