Pénzügy

Eladó a Kiss Szilárddal közös Quaestor-cég adóssága

A keleti nyitásért felelős exkormánybiztos, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott egykori agrárattasé, Kiss Szilárd egyik érdekeltsége ezúttal a Quaestor-felszámolás hirdetményei között bukkant fel. A két éve végelszámolás alatt álló Quaestor Energetikai Beruházó és Befektetési Zrt.-ben 2006 óta résztulajdonos Kiss Szilárd, és még idén nyáron is érdekelt volt benne, az Opten gyűjtött adatai szerint 10 százalék erejéig. A jegyzőkönyvek szerint komolyan vette az érdekeltségét, legalábbis van nyoma, hogy személyesen jelent meg a részvényesek gyűlésén.

Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attaséként a bal szélen a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórum megnyitóján
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A másik tulaj Tarsoly Csaba egykori központi cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. Utóbbi 2015 végén dőlt be, és most a felszámoló Kvantál Kft. eladásra hirdette meg az egyik, 921,6 millió forintos követelését.  Az adós a leányvállalat, az összeomlott brókerbirodalom energetikai vállalkozása.

A Quaestor Energetikai Beruházó reszortja volt az ETO Park energetikai beruházása, amihez nem hivatalos információk szerint mintegy 2,5 milliárd forint hitelt nyújtott az anyacég. Állítólag ennek a feléből is ki lehetett volna hozni a gázmotoros kiserőművet, mindenesetre a hitel nem folyt vissza maradéktalanul az anyavállalathoz, innen az adósság.

Az erőműprojekt nagyjából olyan szövevényes, mint maga a 30 milliárdos ETO Park-beruházás, jellemző, hogy a felfejtésére az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. külön válságmenedzsert szerződtetett.

A képlet pedig nem egyszerű, a 17 hektáros park létesítményeit ellátó kiserőmű garantáltan veszteségesen működik. Ugyanis kizárólag a komplexumot látják el, a többletet más nem veszi át, kapacitásuk pedig jóval nagyobbra van méretezve, mint az ETO Park szükséglete.

A hirdetménye alapján nem túl ígéretes a licitre bocsátott követelés, amely csak „részben dokumentált”, és bár a végelszámoló a követelést visszaigazolta, de jelezte, hogy a megtérülése bizonytalan „a nagy összegű egyéb tartozások miatt”. Az egyébként nem is biztosított követelés becsértéket mindössze 100 millió forintra tette a felszámoló, a minimálárat pedig ennek felében szabta meg, tehát akár 50 millióért is viheti, aki akarja.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik