Belföld

Büntetőeljárás indulhat a kamurendszámmal közlekedő volt agrárattasé ellen

Fazekas Sándor korábbi megbízottja olyan diplomatarendszámmal közlekedik, amit az orosz hatóságok már másfél éve visszavontak.

Akár büntetőeljárás is indulhat Kiss Szilárd egykori agrárattasé ellen, mert két és fél évvel diplomatastátusza megszűnése után is orosz, vörös színű diplomata-rendszámos autóval közlekedik Budapesten – írja az Index. Kiss egyébként Fazekas Sándor miniszteri megbízottja, valamint Tarsoly Csaba és Mészáros Lőrinc üzlettársa is volt.

Az Index hétfőn írta meg Kissről, hogy miután megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, kirúgták a külügyből, kitiltották a követségről, és még korrupció gyanújával is letartóztatták, most gyakorlatilag „sérthetetlenséget adó” orosz diplomatarendszámmal furikázik. Az írás megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági főosztályvezetője a közúti közlekedési okmányok ügyében illetékes hivatalhoz fordult.

A főosztályvezető arról tájékoztatta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökét, hogy a moszkvai követség tájékoztatása szerint a Kiss által használt autó 2014 novemberéig rendelkezett érvényes regisztrációval, azóta a rendszámot visszavonták, és az orosz hatóság azt körözi. A minisztériumi álláspont szerint felmerül az érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése, valamint az egyedi azonosító jellel való visszaélés, ami alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A magyar rendőrség nem tudhatott arról, hogy a diplomatarendszámot Oroszországban már visszavonták, az orosz hatóságok pedig nem tudtak intézkedni a Magyarországon lévő autókkal szemben. Kiss egyébként a diplomatarendszámmal nemcsak azt tudta elkerülni, hogy a rendőr leintse, de üzletfeleit is megtéveszthette, diplomataként feltüntetve magát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik