Pénzügy
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A NAV úthengerként mehet rajtunk keresztül jövőre

24.hu
24.hu

2017. 10. 10. 09:04

Korábban a témában:

Nehezítik a végrehajtási eljárások megakasztását: a jövőben meg kell jelölni a sérelmezett végrehajtói intézkedés mellett azt is, hogy az intézkedés megsemmisítését vagy megváltoztatását milyen okból kérelmezik. A végrehajtási kifogásnak pedig nem lesz halasztó hatálya – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.

A Mazars adótanácsadó cég korábbi hírlevelében is leírták már: jelenleg az adózó által benyújtott első méltányossági kérelem alapján a végrehajtás szünetel annak elbírálásáig. A jövőben viszont kizárólag az esedékességet megelőzően, illetve az azt követően 8 napon belül benyújtott fizetési kedvezményi kérelemre szünetel majd a végrehajtás. Kedvező lehet viszont, hogy az esetleges fizetési kedvezményi kérelmeket is a NAV bírálhatja majd el.

A lakás is könnyebben rámehet a tartozásra

Új rendelkezés, hogy:

  • A jövőben 500 ezer forint alatti tartozásnál is dobra verhetik a hátralékos magánlakását, ha az nem szolgál közvetlenül lakhatást.
  • Lefoglalhatják a házastársi közös vagyonba tartozó járművet is.
  • Az új törvény végrehajtható okiratnak minősíti továbbá a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozatot, illetve egyezséget is.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az adóhatóságnak nem kell többé a végrehajtás érdekében külön határozatot hoznia, vagy a bíróságtól végrehajtási lap kiállítását kérnie.

Mivel a NAV 2018. január 1-jétől általános végrehajtási hatósággá válik (például ők foglalkoznak majd az elrendelt épületbontásokkal is), sokak bőrére mehetnek ezek a rendelkezések. A Mazars szerint kérdés, hogy mindez a gyakorlatban miként fog működni, különösen azokban az esetekben, amelyekben a végrehajtás különleges szakértelmet vagy felszerelést igényel.

Az adó beszedése, a kibúvók lezárása logikus, és sokak által jogosan megfogalmazott igény. Nehéz azonban elképzelni, hogy a hatóság sohasem téved, és kivétel nélkül mindig azokra sújt le, akik ezt megérdemlik. Az adóellenőrzés jogorvoslati lehetőségeinek korlátozása pedig mintha éppen ezt sugallná – állapítják meg.

És ezt olvasta? Szintén jövő évi változás lehet a törvénytervezetek alapján:

Adózás (adózás)
Kellemetlen meglepetés érheti a vállalkozásokat
Jelentős változásokat hozhatnak az adóellenőrzéseknél az új eljárási szabályok.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.