Gazdaság
Az Országgyűlés plenáris ülése

Tállai a NAV-os szemléletváltást méltatta, és hatalmas újításokról is beszélt

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 14:02

Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jelentős létszámcsökkentés és az adózásban bevezetett könnyítések mellett is eleget tett alapvető feladatának, 2016-ban a gazdasági növekedést meghaladó mértékben, 3,7 százalékkal nőttek a költségvetést megillető adóbevételek, 2017-ben pedig 4,8 százalék az előirányzat. Az eredmények visszaigazolják, hogy a másfél-két éve kezdődött szemléletváltással a hivatal jó úton jár – mondta Tállai András csütörtökön Budapesten egy adószakmai konferencián.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a NAV vezetője a Nemzeti adókonzultáció 2017 konferencián – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter gondolatait tolmácsolva, aki más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni – elmondta, hogy 2010 és 2017 között 9 százalékkal mérséklődött a tényleges adóterhelés, ez egyértelműen jelzi a kormányzati politika irányát, amely adócsökkentést valamint az adózás további egyszerűsítését célozza.

Tállai András emlékeztetett arra is, hogy az adóhivatalnak 2018-tól újabb kiemelt feladatai lesznek, az általános közigazgatási végrehajtás – mintegy 440 ezer ügy – a NAV feladatkörébe fog tartozni. (MTI)

Tervezett változások

A legfontosabb jogszabályváltozásokról szólva a Portfolio tudósítása szerint kiemelte a jogkövető adózók számára bevezetett előnyöket, az új adózás rendjéről szóló törvény 2018-as bevezetését, a jogkövetést segítő intézményeket, a támogató eljárást. Itt közel 155 ezer ügyfelet támogató eljárást folytattak le a NAV-nál, amiből 11 milliárd forintnyi plusz bevétel érkezett be.

El kell hitetni az adózókkal, hogy az adózó partner és közös érdek az adók befizetése
– húzta alá. El kell jutni oda, hogy sikk legyen megfizetni az adót, ne pedig az elkerülés legyen sikk – mondta.

A tervek között megemlítette, hogy 2018-tól az ellenőrzéseknél papírmentes ügyintézést akar bevezetni az adóhatóság.

NAV 2.0

A NAV 2.0 program végrehajtása idén indul el és 2021-ig tart. A miniszterhelyettes szerint ha ez megvalósul, akkor a hazai adóhatóság lesz az egyik legmodernebb a világon. A program a következő célokat tűzi ki a tudósítás szerint:

  • Digitális adókörnyezet (mobilon lehessen ügyet intézni).
  • Online szolgáltatások (bevallások kiajánlása).
  • Kevesebb ellenőrzés.
  • Valós idejű beavatkozások.
  • Tudatosabb adózói magatartás.
  • Papírmentes, korszerű hivatal.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.