Pénzügy

Gyakran ugrik fel csengetés után a buszra? Sokba fájhat!

Sokan nem tudják, de könnyen összeszedhetünk akár egy több százezres büntetést is, ha a munkába sietve az utolsó pillanatban ugrunk fel a buszra, vagy épp a metróra. Aki ugyanis emiatt kárt tesz a BKV valamelyik járművében azt pótdíjazásra kötelezhetik – írta a Pénzcentrum.hu. A portál az után kezdett nyomozásba, hogy olvasójuk jelezte, az egyik buszon bemondta ezt a sofőr.

A BKV megerősítette, amit a sofőr bemondott.

Az Üzletszabályzat szerint az utas felelős minden olyan kárért, amelyet az utasforgalmi létesítményekben, járműben, a jármű utasterében az utas magatartása vagy a magával vitt tárgy, csomag vagy élő állat a BKV Zrt.-nek okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a BKV Zrt. vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el.

Abban az esetben, ha az üzletszabályzatban foglalt előírásokat, tilalmakat megszegjük, akkor a viteldíj megfizetéstől függetlenül kizárhatnak minket az utazásból (akár a BKV Zrt., akár a BKK Zrt. dolgozói), és a BKK Zrt. pótdíjazást kezdeményezhet velünk szemben.

Abban az estben pedig, ha utazás közben okozunk kárt, akkor a BKV Zrt. a polgári jog szabályai szerint kártérítési igénnyel léphet fel. A kártérítés mértéke pedig mindig az okozott kár mértékéhez igazodik – akár több százezer forintnyi is lehet.

Amennyiben a károkozás bűncselekményt is megvalósít (pl. rongálás), akkor a károkozóval szemben büntetőeljárás is indítható.

És hogy milyen gyakran kért a közlekedési cég kártérítést eddig? Kiderült, hogy az indításjelző megszólalása utáni felszállásból adódó károkozás miatt az utóbbi 5 évben pert nem indított a BKV Zrt., és a BKK sem kötelezett kártérítésre utast ilyen ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik