Pénzügy

Nem az MNB miatt nem fogadják el az automaták az új bankjegyeket

A jegybank szerint már jóval az új két- és ötezresek bevezetése előtt figyelmeztették az üzemeltetőket.
Kapcsolódó cikkek

Új két- és ötezres bankjegyek kerültek forgalomba, ezeket azonban még sok automata nem fogadja el. Pedig előbbieknek már negyven százalékát, utóbbiaknak felét lecserélték, így komoly gond, ha a parkoló- vagy jegyautomatáknál nem lehet velük fizetni.

A Napi.hu azt írja: a reklamációkra volt olyan válasz is, hogy az automaták üzemeltetői a jegybankra várnak, onnan kellene érkeznie új berendezéseknek vagy szoftverfrissítésnek, de a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya szerint ez nem igaz: a frissítés egyértelműen az üzemeltetők és az automaták gyártóinak feladata.

Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem

– írták a portálnak, hozzátéve: már jóval a bankjegyek forgalomba hozatala előtt felhívták a berendezések üzemeltetőinek figyelmét a teendőkre, sőt, tesztelési célú bankjegyeket is biztosítottak a felkészüléshez. Az üzemeltetőknek fel kell venniük a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel, hogy gondoskodjanak a berendezésbe épített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik