Pénzügy

Jön az új 2000, 5000 forintos

Az MNB folytatja a bankjegy lecserélését.

2014-ben a tízezres, tavaly a húszezres bankók újultak meg, jövőre pedig a kétezres, az ötezres következik. Az új, biztonságosabb bankjegyek keddtől – november 15-étől – hivatalos fizetőeszközök, de a készpénzforgalomban csak 2017. márciusától jelennek meg.

Az új bankjegyek megjelenésével párhuzamosan a 2016 előtt kibocsátott két- és ötezreseket bevonják. 2017. július 31-ig lehet velük fizetni, utána a bankok és a posták három évig becserélik még a régi bankókat, amelyeket a jegybank 2037. július 31-ig váltja be.

uj-2000

A törvény szerint a bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső kiállítását, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. A rendeletben megjelölt határnapon a bevont bankók és érmék elveszítik törvényes fizetőeszköz jellegüket.

Az MNB által kibocsátott bankjegyeket és érméket azok bevonásáig törvényes pénznemben teljesítendő fizetésnél mindenki köteles névértéken elfogadni.  A forgalomból bevont, már nem törvényes fizetőeszköznek számító bankjegyeket minden esetben 20 évig, névértéken váltják át. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezte, hogy biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében is megújulnak 2000 és 5000 forintos címletű bankjegyek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik