lakástakarék (lakástakarék)
Pénzügy

Figyeljen a lakástakarékokra: elúszhat az éves állami támogatás

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 08:25

Korábban a témában:

A mostani alacsony kamatkörnyezetben továbbra is az egyik legjobb megtakarítási konstrukció a lakástakarék, amely évi 30 százalék, maximum 72 ezer forint állami támogatás miatt akár 10-13 százalékos hozamot biztosít. A lakástakarék-konstrukciók feltételei és az állami támogatás viszonylag kötöttek, mégis vannak különbségek a négy piaci szereplő ajánlatai között – közölte a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu, amely a február elején érvényes feltételek alapján a négy piaci szereplő több mint 20 ajánlatát vetette össze. Mire jutottak?

  • Az akár 10 százalék feletti hozamot biztosító lakástakarék-konstrukciók feltételei az állami támogatás miatt kötöttek, mégis jelentős különbségek lehetnek közöttük a február elején készített összehasonlítás szerint.
  • Van olyan piaci szereplő, amelyik akciósan elengedi a számlanyitási díjat, de olyan is, amely ezért több mint 70 ezer forintot kér. Ez az összeg megfelel az egy évre jutó állami támogatásnak. A hozamok között is jelentős, akár 1-3 százalékpontos különbségek lehetnek.
  • Az eltérő ajánlatok miatt érdemes a lakástakarék indításakor feltérképezni a kínálatot. Fontos az is, hogy azoknak érdemes lakástakarékot indítaniuk, akik 4-10 éves időtávon lakáscélú beruházást terveznek, vagy van lakáshitelük.

Számlanyitási díj vs. állami támogatás

Az egyik legfontosabb tényező a számlanyitási díj: az összeállítás szerint február elején vannak olyan piaci szereplők, amelyek ezt akció keretében elengedik. Ezzel szemben vannak olyan konstrukciók, amelyeknél akár 40-80 ezer forintos tétel is lehet a számlanyitás. Az oldal szakértője, Gergely Péter kiemelte, havi 20 ezer forintos befizetésnél jár a maximális, évi 72 ezer forintos állami támogatás. A legmagasabb számlanyitási díj tehát akár elvihet egy teljes évre jutó állami támogatást.

Az elemzés szerint a legvonzóbb megoldást a 4 éves futamidejű lakástakarékok nyújtják, ezeknél akár 12-13 százalékos lehet az éves hozam, de vannak alig több mint 10 százalék körüli értékek is. A 10 éves futamidejű lakástakarék-konstrukcióknál is jelentősek a különbségek, a hozamok 4,15-7 százalék között mozogtak február elején.

Kinek és mire való?

Gergely Péter azt is elmondta, hogy a lakástakarékok kétségtelenül vonzó hozamot biztosítanak, de ezeknél is fontos a tudatosság és a körültekintő választás.

Egyrészt egy lakástakarék elindítása előtt a jelentős különbségek miatt érdemes átnézni a kínálatot például az online összehasonlító oldalak segítségével. Másrészt elsősorban azoknak érdemes szerződni, akik 4-10 éves időtávon biztosan terveznek valamilyen lakáscélú beruházást. Ez lehet lakásvásárlás, lakáskorszerűsítés, de a megtakarított összeggel a lakáshitel-tartozás is csökkenthető – tette hozzá.

A lakástakarék-szerződések futamideje egyébként meghosszabbítható, tehát ha mondjuk a 4-5 éves futamidő lejárta előtt a lakástakarékos ügyfél úgy dönt, hogy nem szeretné még elkölteni a pénzt, akkor meghosszabbíthatja. Fontos az is, hogy a lakástakarék-konstrukciókkal a megtakarítási időszak után lakáscélú hitelt is igényelhetnek az érintettek, ezek a kölcsönök pedig fix havi törlesztést biztosítanak.

Egy 10 éves futamidejű megtakarítás után például 5,4-8 százalékos teljes hiteldíjmutatóval rendelkező lakáshitelt lehet igényelni. Az elemzés szerint február elején az egyik legjobb lakástakarékos hitel esetében a 10 éves megtakarítási időszak után majdnem 6 millió forintos hitel jár több mint 12 éves futamidőre, a havi törlesztőrészlet pedig kevesebb, mint 42 ezer forint.

A lakástakarékok 2017 nyarától még kedvezőbbek lesznek, ugyanis a jelenlegi három hónapról két hónapra csökken az úgynevezett kiutalási időszak, azaz a megtakarítók gyorsabban juthatnak hozzá a felhalmozott összeghez. A BankRáció.hu szakembere arra számít, hogy a lakástakarékok továbbra is népszerűek lesznek a magyar piacon, elsősorban az állami támogatásból adódó magas hozam miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.