Pénzügy
lakástakarék (lakástakarék)

Miért nem kell a magyarnak az állami támogatás a lakásvásárláshoz?

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 15:53

Semmilyen pénzügyi mutatóval, valós összehasonlítással nem magyarázható, hogy a magyar lakosság miért rendelkezik rendkívül kevés lakástakarék szerződéssel: a csehek és a szlovákok is utcahosszal jobban állnak. A pénzügyi ismeretek borzasztóan gyenge szintje lenne a magyarázat arra, hogy nem élünk a garantált, éves 12 százalékos hozam lehetőségével? - a Bankmonitor.hu írása.
Korábban a témában:

A magyar lakástakarék-pénztári (LTP) konstrukciót az osztrák-német modell alapján fejlesztették ki hosszú évekkel ezelőtt. Az átlagember számára a pénzügyi előny Magyarországon a 30 százalékos (adott évben befizetett összegre vetített) állami támogatásban van, mellyel egy 4 éves szerződés akár 12% feletti éves hozamot biztosít.

A szerződés lejáratakor a kifizetést lakáscélra lehet széleskörűen felhasználni (lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés, beépített bútorok és műszaki cikkek vásárlása, lakáshitel törlesztése). Nemzetközi összehasonlításban azonban igencsak rosszul állunk a lakástakarék által nyújtott lehetőség kihasználásában. Szlovákiában például 50 százalékkal magasabb a 100 főre jutó szerződésszám, de Csehországban is háromszorosa a hazainak. Az egy főre jutó GDP és a lakosság átlagos havi jövedelme sem mutat ilyen horribilis eltérést a két említett régiós országhoz viszonyítva.

Mit is ad a magyaroknak a lakástakarék?

LTP szerződést 4, 5, 6, 8, vagy 10 évre lehet megkötni. Tekintettel arra, hogy a 30 százalékos állami támogatás az adott évi befizetésre vonatkozik, minél rövidebb a futamidő, annál magasabb a teljes megtakarítási időszak alatt elérhető éves hozam. Az alábbi ábrán a 4 magyar LTP-szolgáltató adott futamidőre kínált legmagasabb hozamú termékeit ábrázolta a Bankmonitor. Mint látható még 10 éves megtakarítás esetén is el lehet érni 7 százalékos éves hozamot.

Amennyiben szeretné megnézni, mekkora hozamot biztosítanak az egyes lakástakarékok, használja az alábbi kalkulátort:

Mit jelent ma 12 százalékos garantált hozam?

Érdemes a 12 százalékos éves elérhető hozamot összefüggéseiben is értékelni. Kockázatmentes megtakarításokkal (bankbetét és állampapír) ma 1,0-2,5% kamatot tudunk elérni. 6 éves lejáratú állampapírral 3,5 százalékot.

Ha 10 százalékos hozamban gondolkozunk, ahhoz már jelentős kockázatot kell vállalni. Közepes kockázatú befektetési alapoknál (ahol a kockázat megtestesülése a potenciális 5-10 százalékos – remélhetően időleges – veszteség) a várható hozam ma 6-7% körül mozog.

10% feletti hozam a pénzügyi piacokon már tőzsdei befektetésekhez kapcsolódik, ahol a potenciális veszteségünk akár a 20 százalékot meghaladhatja.

Így kapunk 12 százalékos garantált éves hozamot az LTP-től. És ennek ellenére a magyar lakosság erősen lemaradt a régióban a szerződések számát illetően. Lehet, hogy érdemes lenne mindezt átgondolni…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.