Pénzügy

Tovább pöfög a felcsúti kisvasút, de a kormány titkolja az utasszámokat

Vajon milyen vállalásokat tett a kormány a felcsúti kisvasút 600 millió forintos uniós támogatásáért cserébe? Sajnos ezt nem tudhatjuk meg, mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium az Átlátszó közadatigénylésére csak az EU-s projekteket összesítő kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként, és egy szakhatóság állásfoglalására sem reagált – írta az Átlátszó.

Közben a kisvasút már csak hétvégente közlekedik.

2016 júniusában a brit Telegraph nyomán bejárta a magyar sajtót a hír, hogy az EU vizsgálatot indít a felcsúti kisvasút miatt, mert sokkal kevesebben utaznak rajta, mint amekkora utasszámot a magyar kormány vállalt az EU-s támogatás igénylésekor.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint az Átlátszó félreértelmezte 2015-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott dokumentumokat és a kormány sosem ígért napi több ezer utast a kisvasútra.

Az Átlátszó több körben kérte ki az adatokat, de az NGM még egy szakhatóság – Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – kérésére sem reagált.

A szakhatóság levele így zárult:

Tájékoztatom Önt, hogy az állásfoglalásra a miniszter nem válaszolt, így jelen levelemmel egyidejűleg ismételten a minisztériumhoz fordulok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik