Pénzügy

Tévhit, amit még a milliárdosok is megszívnak

Még a legnagyobb megtakarítással rendelkezők arcára is kiül a döbbenet, amikor átbeszéljük, hogy mennyit bukhatnak egy biztonságosnak tartott befektetésen – írja a Bankmonitor.hu. Tévhit ugyanis, hogy „az állampapíron nem lehet veszíteni”.

Egy nap alatt -8-9 százalék

Az ok, hogy létezik egy ún. kamatkockázat. Ha ma megvásárolunk egy 10 éves futamidejű állampapírt (azért ilyen hosszú lejáratot, hogy „azért érdemi hozamot érjünk el”) és holnap 1%ponttal megemelkedik a hozam (kamatemelkedés, vagy csupán a megváltozott befektetői környezet miatt), akkor mi egy nap alatt veszítettünk 8-9%-ot. Amennyiben eladjuk azonnal a kötvényünket.

Nézzük meg, hogy mi történt 2016. szeptembere és novembere között. Az európai 10 éves államkötvények hozamai 0,6-0,9%pontos emelkedést mutattak, mely 5-8%-os veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak.

bankmonitor

Nem következett be semmilyen látványos pénzügyi válság. Nem volt hangos a sajtó tőzsdei zuhanásoktól. Bekövetkezett egy csendes hozamemelkedés és a kötvénytulajdonosok veszítettek…

Ellenérv: „de ha megtartom lejáratig, nem fogok veszíteni…”

Dehogynem. Ebben az esetben ugyanis folyamatosan alacsonyabb kamatot/hozamot realizálunk, mint amennyi elérhető lenne… Nem érünk el azonnali veszteséget, pusztán 10 éven keresztül a piacinál alacsonyabb hozammal beérjük. Mi ez, ha nem veszteség?

Természetesen a hozamemelkedést követheti a hozamok csökkenése és ekkor a veszteségek „eltűnhetnek”. A veszély azonban egészen kézzelfogható. Történelmi minimumon vannak a kamatok, és a hosszú távú kötvényhozamok is. Amerikában lassan indul a kamatemelés… Elég egy kisebb feszültség a pénzpiacokon és azonnal emelkednek a hozamok.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik