Pénzügy

PDSZ: Lázár ígéretének nincs nyoma a költségvetésben

Mint arról beszámoltunk, Lázár János szokásos sajtótájékoztatóján az elmúlt 30 év legnagyobb szabású pedagógus bérrendezéséről beszélt 2017-et illetően. Azt mondta, a pedagógusok jövőre 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete lapunkhoz eljuttatott közleményében kissé árnyalta a miniszter szavait.

  • nem tudnak arról, hogy történt volna olyan célú, és mértékű módosítás a költségvetésben, mely jelentős átcsoportosítást eredményezne a pedagógus bérek növekedése érdekében – velük senki sem egyeztetett
  • ami béremelés be fog következni 2017 szeptember elsejével, az a pedagógus életpályamodellhez tartozó bérrendezés utolsó eleme – ez átlagosan 3,5-5,5 százalékos növekedést jelent, 2017 utolsó három hónapjára vonatkozóan. Ennek nagyságrendje meg sem közelíti a lázári mértéket.
  • a 2017 január elsejével több ezer idős pedagógus kerül át a pedagógus 2-es fokozatba. Ez számukra kb. 10 százalékos bérnövekedéssel jár.
  • szintén a jövő év januárjától kerülnek az állami irányítás és fenntartás alá a NOKS (nevelést, oktatást közvetlenül segítő) dolgozók, miközben elvesztik az eddig nekik – esetlegesen – járó cafetéria juttatásukat, s növelik bérüket kb. 10 százalékkal.

A PDSZ szerint a fenti három „tétel”  összesítve sem éri el azt a mértéket, amiről a miniszter beszélt. Úgy vélik, a miniszter szokás szerint „terelt”, folytatva Rétvári Bence „jó gyakorlatát”, kinek hosszú hónapokon keresztül kezdődött minden megszólalás a következőkkel: „a pedagógusok jelentős béremelést kaptak…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik