Pénzügy

PDSZ: Lázár ígéretének nincs nyoma a költségvetésben

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 12:28

Korábban a témában:

Mint arról beszámoltunk, Lázár János szokásos sajtótájékoztatóján az elmúlt 30 év legnagyobb szabású pedagógus bérrendezéséről beszélt 2017-et illetően. Azt mondta, a pedagógusok jövőre 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete lapunkhoz eljuttatott közleményében kissé árnyalta a miniszter szavait.

  • nem tudnak arról, hogy történt volna olyan célú, és mértékű módosítás a költségvetésben, mely jelentős átcsoportosítást eredményezne a pedagógus bérek növekedése érdekében – velük senki sem egyeztetett
  • ami béremelés be fog következni 2017 szeptember elsejével, az a pedagógus életpályamodellhez tartozó bérrendezés utolsó eleme – ez átlagosan 3,5-5,5 százalékos növekedést jelent, 2017 utolsó három hónapjára vonatkozóan. Ennek nagyságrendje meg sem közelíti a lázári mértéket.
  • a 2017 január elsejével több ezer idős pedagógus kerül át a pedagógus 2-es fokozatba. Ez számukra kb. 10 százalékos bérnövekedéssel jár.
  • szintén a jövő év januárjától kerülnek az állami irányítás és fenntartás alá a NOKS (nevelést, oktatást közvetlenül segítő) dolgozók, miközben elvesztik az eddig nekik – esetlegesen – járó cafetéria juttatásukat, s növelik bérüket kb. 10 százalékkal.

A PDSZ szerint a fenti három „tétel”  összesítve sem éri el azt a mértéket, amiről a miniszter beszélt. Úgy vélik, a miniszter szokás szerint „terelt”, folytatva Rétvári Bence „jó gyakorlatát”, kinek hosszú hónapokon keresztül kezdődött minden megszólalás a következőkkel: „a pedagógusok jelentős béremelést kaptak…”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.