Belföld

A diákok nem tűrik a cenzúrát

diakparlament(430x286).jpg (diákparlament, )
diakparlament(430x286).jpg (diákparlament, )
Elvárják, hogy a döntéshozók egyenrangú partnerként tekintsenek rájuk, meghallgassák, figyelembe vegyék a véleményüket.

A Független Diákparlament szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy cenzúrázzák a diákság képviselőinek véleményét az állami diákparlamentben. 2014-ben többek között az államilag szervezett Országos Diákparlament általuk is tapasztalt visszásságai – a nyilvánosság kizárása, a felszólalások előzetes engedélyeztetése – miatt alapították meg a diákság önszerveződő, független, valós érdekképviseletére a Független Diákparlamentet.

Az idei Somogy megyei ülésen történtek azt mutatják, hogy az illetékesek továbbra is cenzúrázni igyekeznek az oktatási rendszer közvetlen érintettjei, a diákok kritikáit.

Mint írták, a 2014-es Országos Diákparlament javaslatai közül az oktatásirányítás szinte semmit sem teljesített, miközben az “oktatás szereplőivel folytatott egyeztetésekre” hivatkozott, nem is  reagált a 2015/16. évi Független Diákparlament javaslataira.

Színjátéknak, látszatdemokráciának tartjuk az állami diákparlamentet, ahol a diákok képviselőit mindössze 3 évente 3 napra, ráadásul cenzúrázva hallgatják meg, a konstruktív kritika érdemi megfontolása nélkül. Elvárjuk, hogy a döntéshozók egyenrangú partnerként tekintsenek ránk, valamint meghallgassák és figyelembe vegyék a diákok véleményét!

Fontosnak tartják, hogy a diákok kritikái cenzúrázatlanul jussanak el a döntéshozókhoz, ezért arra kérnek minden diákot, aki aggódik a jövőjéért és szabadon szeretné elmondani véleményét, hogy a diakparlament@gmail.com címre küldje el az iskolarendszerrel kapcsolatos tapasztalatait. Minden egyes vélemény segíti a Független Diákparlament bizottságainak munkáját, erősíti a diákok valós érdekképviseletét. A Független Diákparlament a 2016/17. évi november 18-20. között tartja (teljesen nyilvános) ülését a Teleki Blanka Gimnáziumban, ahová várnak minden érdeklődőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik