lakáshitel illusztráció (lakáshitel illusztráció)
Pénzügy

Megvezethetik a lakástakarékkal – ne hagyja!

24.hu
24.hu

2016. 10. 15. 10:00

Korábban a témában:

A Bankmonitor megint elővette a lakáshitel – lakástakarék párosítást, hogy kiderítsék, hogyan érdemes a két pénzügyi terméket úgy kombinálni, hogy jól is járjunk vele.

Ugyanis rossz megoldások is születtek már, és születhetnek még a mai napig, amennyiben hagyjuk magunkat rábeszélni, vagy ha nem számolunk utána pontosan az egyes lehetőségeknek! Mutatjuk számokban az eredményeket!

Miért lakáshitel és lakástakarék?

A lakástakarék a legkedveltebb megtakarítási forma, amelynek számos előnye van. Ha ebbe teszi félre a pénzét, akkor az állam évente kiegészíti a befizetett összeget annak 30 százalékával (állami támogatás), és kapunk ezen felül még némi betéti kamatot is az egyenlegre (évi 0,1-3%), és az így összegyűjtött pénzt minimum 4, maximum 10 év után bármilyen lakáscélra költhetjük, többek között lakáshitel visszafizetésére.

Összességében elmondható, hogy a legcélszerűbb a legrövidebb (4 éves), és legmagasabb havi összegű (20 ezer Ft) lakástakarékot megkötni és felhasználni, mivel hozama (akár évi 11% feletti) jelentősen meghaladja az aktuális hitelkamatokat (évi 3-7% fix kamatozástól függően), így maximalizálható a pénzügyi előny.

A lakáshitel és a lakástakarék többféle módon is összepárosítható

 1. Lakáshitelt vesz fel, és attól teljesen függetlenül fizet mellé lakástakarékot is, hogy annak lejáratakor azt a lakáshitel előtörlesztésére használja. Ez esetben a lakáshitel havi törlesztőrészlete már a kezdetektől fogva tőkét is tartalmaz, a banktól kölcsönkért tartozás pedig folyamatosan csökken.
 2. Lakáshitelt vesz fel, és a lakástakarékot a bankkal aláírt szerződésben is rögzítik, azaz lakástakarékkal kombinált kölcsönt igényel. Ez esetben a banknál fennálló tartozás nem csökken (tőkét nem törlesztünk, csak kamatot, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészletünk) addig, amíg a lakástakarék le nem jár. Azután az összegyűjtött pénz egy összegben a hitel törlesztésére fordítódik, ezt követően az új törlesztőrészlet már tartalmaz tőkét is és kamatot is, amelyet fizethetünk tovább (amennyiben nem fogyott el a hitelünk).
 3. És még egy módszer, az előző kettő párosítása: azt is megtehetjük, hogy a kombinált hitel mellett még egy további, a lakáshiteltől függetlenül kötött lakástakarékot is fizetünk, amelyet szintén a hitel törlesztésére fordítunk. Ezzel azt lehet elérni, hogy a kombinált lakástakarék megtakarítási ideje alatt kihasználjuk az alacsonyabb banki törlesztőrészletet, és mellette a független lakástakarékokat beforgatjuk, hogy addig is csökkenjen a tőke is.

Egy-egy példával számításokat is végeztek az egyes lehetőségekkel, és arra jutottak, hogy ismét nyert a lakástakaréktól függetlenül kötött lakástakarék verziója. Ha szeretné tudni, miért, kattintson!

Összefoglalva az előnyök és hátrányok:

A kombinált hitel előnyei:

 • alacsonyabb a kezdetekben a havi törlesztőrészlet
 • a lakástakarék betörlesztése díjmentes és automatikus.

A kombinált hitel hátrányai:

 • a lakástakarék lejárata után jelentősen is megnövekedhet a havi törlesztőrészlet
 • a lakástakarék nemfizetése esetén felmondható a lakáshitel-szerződés
 • kondícióktól függően több lehet a teljes visszafizetés.

A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyei:

 • a lakástakarék nemfizetése nem érinti a lakáshitelt
 • a lejáratakor más lakáscélra is elkölthető
 • minden esetben kedvezőbb a teljes visszafizetés a lakástakarék nélküli verzióval szemben.

A lakáshitel mellé kötött lakástakarék hátrányai:

 • kezdetben magasabb havi kiadás
 • a betörlesztéskor előtörlesztési díjat számolhat fel a bank, amely az előtörlesztett összegnek maximum 2 százaléka.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.