Pénzügy

Nyugdíj – Amerikában is komolyan aggódnak, hogy csökkentés lesz

Annak ellenére, hogy teljesen más keretből gazdálkodhatnak az amerikaiak, egy friss kutatás szerint a nyugdíjasok komolyan aggódnak, hogy az állami nyugdíj csökken/megszűnik, esetleg idő előtt elfogy a pénzük.

Egy átlagos nyugdíjas család 34 millió forintos megtakarítással bír, azonban szakértők szerint ez sem elégséges, legalább a háromszorosára lenne szükség. Csak az összehasonlítás kedvéért, itthon az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon átlag 1 millió forint van. De sosem késő elkezdeni a felszülést, ha lehetőségünk van rá!

Kint sincs kolbászból a kerítés

Azt gondolhatnánk, hogy a jelentős életszínvonal-beli különbségek miatt Amerikában sokkal jobb nyugdíjasnak lenni, mint akár Magyarországon, viszont egy közelmúltban készült felmérés ezt megcáfolni látszik. Ugyanazokkal a félelmekkel kell megküzdeniük a kinti embereknek, mint az itthoni nyugdíjasoknak. A TCRS által készített friss felmérés arra jutott, hogy a nyugdíjasok leginkább attól félnek, hogy az állami nyugdíjat csökkentik vagy akár meg is szüntetik, miközben hasonlóan sokan említették meg a tartósan megromló egészségi állapotot.

Nem tekinthető egyedinek a bő 2000 válaszadó közreműködésével készült elemzés, korábban az Allianz is azt hozta ki, hogy tíz friss amerikai nyugdíjas közül több mint hatan aggódnak a megtakarításuk miatt. Egyre többen fogadják el a tényt, miszerint tovább fognak élni, mint a szüleik, miközben nem nagyon akarnak az ő általuk fenntartott életszínvonalból engedni. Ez a két tényező egyenes úton vezet oda, hogy gyorsabban fogyhatnak ki a megtakarításokból, mint azt gondolnák.

nyugdijBankmonitor

A TCRS alapján egy átlagos nyugdíjas háztartás éves jövedelme 32 000 dollár, ami az aktuális árfolyammal számolva havi 760 000 forintos juttatásnak felel meg. A háztartások 53 százaléka 50 000 dolláros éves jövedelem alatt marad, de a nyugdíjasok 13 százaléka 100 000 dollár felett keres, ami hozzánk képest óriási eltérésnek számít. Ennek ellenére az amerikaiak komolyan aggódnak a jövedelembiztonságukért, mert sokan megtapasztalhatták, hogy mivel jár, ha az élet munkájával nyugdíjra megtakarított összegekkel történik valami rossz dolog (akár egy válság, akár az azt fenntartó cég csődje miatt).

Nagy hagyománya van a vállalati nyugdíjprogramnak

Magyar szemmel nézve jelentős megtakarításokat halmoztak föl az amerikai nyugdíjasok, a teljes nyugdíjcélú megtakarítások középértéke 119 000 dollár, vagyis kicsivel kevesebb, mint 34 millió forint. Amennyiben ezt a háztartások éves jövedelméhez viszonyítjuk, akkor az jön ki, hogy ebből majdnem négy évig tudnák minden kiadásukat fedezni. Azért is gyűlhetett össze ilyen mértékű összeg, mert Amerikában nagy hagyománya van a vállalati nyugdíjprogramoknak, ahol a bér egy része kötelezően egy nyugdíjprogramba kerül.

Szakértők szerint még ez az összeg is kevés, sokkal nagyobb tartalékot kellene képezni a nyugdíjra, hiszen a nyugdíjazás kezdetén az éves jövedelem tízszeresének megfelelő megtakarítással ajánlatos kezdeni. A Fidelity gyűjtése szerint 25 éves kortól kezdve minden évben a jövedelmünk 15 százalékát kellene eltennünk a nyugdíjra és legalább a megtakarításunk 50 százalékát részvényben tartani a 67 éves nyugdíjazás mellett. Ezáltal lehetne olyan megtakarítást felépíteni, ami az életszínvonal visszaesését megakadályozná.

Itthon a legnagyobb nyugdíjcélú megtakarításokat az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelik. Az aktuális statisztikák alapján nagyon eltérő összegek halmozódtak fel a számlákon. Szektorszinten az átlagos számlaegyenleg alig haladja meg az 1 millió forintot, miközben vannak olyan pénztárak, ahol a tagok átlagosan akár 4 millió forinthoz közeli megtakarítással rendelkeznek. Ebből is jól látszik, hogy nagy a lemaradás, bár sosem késő elkezdeni a takarékoskodást.

Nyugdíjra szeretne spórolni? Az alábbi kalkulátort használva megbecsülheti, hogy évtizedek múlva mennyije lesz:

10 tény a mai amerikai nyugdíjasokról

  1. A pénzügyek terén elsőbbséget élvez, hogy az alapvető kiadásokat képesek legyenek fedezni (figyelmeztető jel, hogy 25 százaléknál az első helyen a hitelkártya-adósság visszafizetése áll).
  2. A társadalombiztosítás az első számú jövedelemforrás (89%) ha a nyugdíjról van szó, csak jövedelem-kiegészítést tudnak adni a nyugdíjcélú megtakarítások.
  3. A nyugdíjasok biztosabbak abban, hogy az életszínvonalat fent tudják tartani, mint hogy kellő nagyságú megtakarítással rendelkeznek ennek elérésére.
  4. 60 százalékuk korábban ment nyugdíjba, mint azt tervezte.
  5. A foglalkoztatástól az egészségügyi indokokig széles határok között mozog az, hogy miért mentek korábban nyugdíjba az emberek.
  6. Várhatóan sokáig nyugdíjasok tudnak lenni és a többség szerint jó egészségnek örvendenek majd.
  7. A legtöbb nyugdíjas boldog és élvezi az életet.
  8. A nyugdíjasok különbözőképpen töltik az idejüket (családdal és barátokkal többet lenni, saját hobbi, utazás a leggyakrabban előforduló válasz).
  9. A nyugdíjasok félelmei változnak a korral és az eltérő életszakasszal (a legtöbben a tartós egészségromlástól és az állami nyugdíj visszaesésétől vagy eltörlésétől tartanak).
  10. Kevesen írtak közülük pénzügyi tervet a nyugdíjra (54 százalékuknak volt terve, de mindössze 10 százalék írta is ezt le).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik