Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )
Pénzügy

Példátlan lépés: beindult az EKB kötvényvásárlási programja

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 13:46

Az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megkezdte vállalati kötvényvásárlási programját, hogy lendületet vigyen az eurózóna pangó gazdaságaiba és élénkítse az inflációt.
Korábban a témában:

Ez példátlan lépés az euróövezet központi bankja részéről, mert azt jelenti, hogy adósságuk megvásárlásával gyakorlatilag közvetlenül finanszírozza a vállalatokat.Az EKB márciusi kamatdöntő ülésén döntött úgy, hogy kötvényvásárlási programját a szuverén kötvényekről kiterjeszti az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

Szakértői becslések szerint az EKB havi 5-10 milliárd euró értékben vásárol majd vállalati kötvényeket a piacon. A Bloomberg úgy értesült, hogy az EKB eddig a francia Engie energetikai cég, a spanyol Telefónica, az Anheuser-Busch InBev söripari konszern, a Siemens, a Generali és a Renault kötvényeiből vásárolt.

Draghi reményei

Mario Draghi, az EKB elnöke azt reméli, hogy e program révén a pénz oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá, a vállalatokhoz. Abban bízik, hogy a vállalatok a többletforrásokat beruházásokra és munkahely-teremtésre fordítják, és az inflációt is sikerül annyira felszítani, hogy közeledjen az optimálisnak tartott 2 százalékhoz.

A bírálók viszont azt állítják, hogy az EKB túllépett mandátumán, amikor milliárdokkal finanszíroz vállalatóriásokat, továbbá torzítja a piacot és elősegíti piaci buborékok létrejöttét. Mások felhívják a figyelmet, hogy a kötvényvásárlási programba bevont vállalatok a rekordalacsony kamatoknak köszönhetően eddig is hozzáfértek olcsó pénzhez, és kísértést érezhetnek, hogy a többlet-likviditásból kockázatos felvásárlási kalandokat finanszírozzanak.

Az EKB akciója az euróövezeten kívüli szereplőket is érintheti, mert az euróövezeti vállalatok többletforrásaik egy részét valószínűleg a zónán kívüli eszközök vásárlására fordítják. Egyes elemzők szerint részben ez magyarázza a forint erősödését is.

(Ha a mai napot nézzük, akkor ez éppen nem igaz, mert a forint gyengült reggel óta is. Akkor még 310,74 forint volt egy euró, kora délután pedig 311,30-311,70 között ingadozott.)

Az EKB márciusi kamatdöntő ülésén egyéb monetáris ösztönző intézkedéseket is hozott. Így 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre érvényes kamatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.