Pénzügy

Az EKB nem változtatott a kamatlábakon

Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )
Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )

Nem változtatott az irányadó kamatlábakon az Európai Központi Bank (EKB) áprilisi kamatdöntő ülésén.

Az EKB előző, március 10-i ülésén csökkentette 0,05 százalékról 0,00 százalékra az irányadó kamatot, valamint március 16-tól mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot.

A márciusi ülésen a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját pedig áprilistól kezdve 20 milliárd euróval havi 80 milliárd euróra bővítette az EKB, kiterjesztette továbbá kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire is.

A bejelentés után rögtön nem volt nyoma kapkodásnak. Az euró az EKB döntés előtt erősödni kezdett a dollárral szemben is, a döntést követően azonban átmenetileg megtorpant ez az erősödés.Egyelőre nem okozott nagy felfordulást az EKB döntése a devizapiacokon. Az euró-dollár keresztárfolyam 1,13 környékén mozog továbbra is – állapította meg a Portfolio.hu. Húsz perccel később azonban már hirtelen erősödés látszott. Aztán az elnök, Mario Draghi sajtótájékoztatójához közeledve ismét ugrott egy nagyot az európai deviza, a dollárral szembeni jegyzések 1,138 fölé mentek.

A forint pedig pár pillanatig 311 közelébe ért az euróval szemben.

(A képen Mario Draghi az EKB elnöke látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik