Pénzügy

Ha van pénze, erre figyeljen nagyon 2016-ban

befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )
befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )

 

Izgalmas évnek nézünk elébe, ezért ha nem akarunk nagyon meglepődni, érdemes képben lenni, hogy mik azok a legfontosabb történések, amelyek leginkább meghatározhatják év közben a piacokat. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeket befektetőként egész évben érdemes nyomon kíkövetni, és ezzel elkerülni azt, hogy éppen a legnagyobb piaci bizonytalanság közepette döntsünk megtakarításunkról.

Tőzsdeélénkítő program – február

A Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának megszerzésével az MNB jól meghatározott célja, hogy a résztvevők és a forgalom szempontjából is élénküljön a hazai börze.

Az ennek megvalósítására vonatkozó konkrét elképzeléseket, javaslatokat várhatóan néhány héten belül megismerhetjük, így ennek tükrében érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeket tartogat számunkra a hazai részvénypiac – javasolja az alapkezelő szenior portfóliómenedzsere, Kovács Mátyás.

Magyarország felminősítése – március-május

Már tavaly is sok szó esett róla, de idén mindennél aktuálisabb lehet, hogy végre megkapjuk a befektetésre ajánlott besorolást a hitelminősítő intézetektől.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legfrissebb nyilatkozata alapján a tavalyi évre vonatkozó 2% körüli költségvetési hiány és a 76 százalékos államadósság végre meggyőzheti a hitelminősítőket, így márciusban a Moody’s és az S&P, májusban pedig a Fitch pozitív értékelésére számítunk – tette hozzá a szakember.

OPEC-döntés – június

Az egyre alacsonyabb olajár nemcsak a kitermelőknek, de a feltörekvő piacoknak sem kedvez. A piaci folyamatok azonban egyelőre nem tudják megfordítani a csökkenő trendet, így év közben az OPEC soron következő ülése lehet az, ami újabb izgalmakat vagy fordulatot hozhat a kőolaj szempontjából.

Az OPEC várható piaci beavatkozását támasztja alá az a hír is, miszerint a tagállamok egy része akár már február-márciusban, egy rendkívüli közgyűlés alkalmával változtatna a jelenlegi stratégián – kommentált Kovács Mátyás.

FED kamatemelés – június

Az eredetileg a piac által áprilisra várt következő Fed kamatemelés a Kína okozta piaci bizonytalanság és visszaesés miatt júniusra tolódott ugyan, de az újabb emelés 2016-ban szinte biztosra vehető.

Olimpia, Eb – június-augusztus

Habár maguk az események direkt módon nem mozgatják meg döntően a piacokat, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a világesemények sajnos kiemelt terrorveszélyt jelentenek. Ha egy ilyen esemény bekövetkezne, vagy akár csak pánikhangulat törne ki, az is komoly árfolyam-ingadozást okozhat – hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás.

EKB – ősz

Idén biztosan kitart az Európai Központi Bank monetáris lazító programja, így az év első felében nem várunk sok izgalmat. A Fed kommunikációjából tanulva azonban várhatóan az EKB sem fogja az utolsó időpontra, 2017 elejére hagyni a program befejezését követő intézkedések bejelentését, így már ősszel körvonalazódhatnak a részletek.

Brexit – szeptember

Habár az elemzések alapján gazdaságilag nem lenne előnyös a szigetország számára az Európai Unióból történő kilépés, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tervezet szerint őszre ütemezett népszavazáson emellett döntenek a választók. A piacok számára nemcsak a kilépés, hanem már maga a népszavazás is komoly jelentőséggel bír, mivel elbizonytalaníthatja a befektetőket az EU gazdaságának jövőjét illetően, és destabilizálhatja az uniót.

Amerikai elnökválasztás – november

Az amerikai elnökválasztás leginkább akkor lehet izgalmas a piacok számára, ha a gazdasági kérdésekben (is) szélsőséges nézeteket valló republikánus jelölt, Donald Trump nyeri a csatát.

Közel-Kelet – egész évben

Egyelőre nem látható, hogy milyen irányba fog mozdulni a közel-keleti konfliktus: tovább súlyosbodik a helyzet vagy megkezdődik egy lassú rendeződési folyamat a térségben, ezért ez egész évben kockázati tényezőként lesz jelen a piacokon.

Kína – egész évben

A Kína által hivatalosan közölt adatokat már kétségtelenül fenntartással kezelik az elemzők, így a világ második legnagyobb gazdasága az év során bármikor okozhat – leginkább negatív – meglepetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik