befektetés-üzlet (befektetés, üzlet, )
Pénzügy

Ha van pénze, erre figyeljen nagyon 2016-ban

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 10:41

Korábban a témában:

 

Izgalmas évnek nézünk elébe, ezért ha nem akarunk nagyon meglepődni, érdemes képben lenni, hogy mik azok a legfontosabb történések, amelyek leginkább meghatározhatják év közben a piacokat. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeket befektetőként egész évben érdemes nyomon kíkövetni, és ezzel elkerülni azt, hogy éppen a legnagyobb piaci bizonytalanság közepette döntsünk megtakarításunkról.

Tőzsdeélénkítő program – február

A Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának megszerzésével az MNB jól meghatározott célja, hogy a résztvevők és a forgalom szempontjából is élénküljön a hazai börze.

Az ennek megvalósítására vonatkozó konkrét elképzeléseket, javaslatokat várhatóan néhány héten belül megismerhetjük, így ennek tükrében érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeket tartogat számunkra a hazai részvénypiac – javasolja az alapkezelő szenior portfóliómenedzsere, Kovács Mátyás.

Magyarország felminősítése – március-május

Már tavaly is sok szó esett róla, de idén mindennél aktuálisabb lehet, hogy végre megkapjuk a befektetésre ajánlott besorolást a hitelminősítő intézetektől.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legfrissebb nyilatkozata alapján a tavalyi évre vonatkozó 2% körüli költségvetési hiány és a 76 százalékos államadósság végre meggyőzheti a hitelminősítőket, így márciusban a Moody’s és az S&P, májusban pedig a Fitch pozitív értékelésére számítunk – tette hozzá a szakember.

OPEC-döntés – június

Az egyre alacsonyabb olajár nemcsak a kitermelőknek, de a feltörekvő piacoknak sem kedvez. A piaci folyamatok azonban egyelőre nem tudják megfordítani a csökkenő trendet, így év közben az OPEC soron következő ülése lehet az, ami újabb izgalmakat vagy fordulatot hozhat a kőolaj szempontjából.

Az OPEC várható piaci beavatkozását támasztja alá az a hír is, miszerint a tagállamok egy része akár már február-márciusban, egy rendkívüli közgyűlés alkalmával változtatna a jelenlegi stratégián – kommentált Kovács Mátyás.

FED kamatemelés – június

Az eredetileg a piac által áprilisra várt következő Fed kamatemelés a Kína okozta piaci bizonytalanság és visszaesés miatt júniusra tolódott ugyan, de az újabb emelés 2016-ban szinte biztosra vehető.

Olimpia, Eb – június-augusztus

Habár maguk az események direkt módon nem mozgatják meg döntően a piacokat, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a világesemények sajnos kiemelt terrorveszélyt jelentenek. Ha egy ilyen esemény bekövetkezne, vagy akár csak pánikhangulat törne ki, az is komoly árfolyam-ingadozást okozhat – hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás.

EKB – ősz

Idén biztosan kitart az Európai Központi Bank monetáris lazító programja, így az év első felében nem várunk sok izgalmat. A Fed kommunikációjából tanulva azonban várhatóan az EKB sem fogja az utolsó időpontra, 2017 elejére hagyni a program befejezését követő intézkedések bejelentését, így már ősszel körvonalazódhatnak a részletek.

Brexit – szeptember

Habár az elemzések alapján gazdaságilag nem lenne előnyös a szigetország számára az Európai Unióból történő kilépés, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tervezet szerint őszre ütemezett népszavazáson emellett döntenek a választók. A piacok számára nemcsak a kilépés, hanem már maga a népszavazás is komoly jelentőséggel bír, mivel elbizonytalaníthatja a befektetőket az EU gazdaságának jövőjét illetően, és destabilizálhatja az uniót.

Amerikai elnökválasztás – november

Az amerikai elnökválasztás leginkább akkor lehet izgalmas a piacok számára, ha a gazdasági kérdésekben (is) szélsőséges nézeteket valló republikánus jelölt, Donald Trump nyeri a csatát.

Közel-Kelet – egész évben

Egyelőre nem látható, hogy milyen irányba fog mozdulni a közel-keleti konfliktus: tovább súlyosbodik a helyzet vagy megkezdődik egy lassú rendeződési folyamat a térségben, ezért ez egész évben kockázati tényezőként lesz jelen a piacokon.

Kína – egész évben

A Kína által hivatalosan közölt adatokat már kétségtelenül fenntartással kezelik az elemzők, így a világ második legnagyobb gazdasága az év során bármikor okozhat – leginkább negatív – meglepetéseket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.