Gazdaság

Nehéz év lesz az előttünk álló

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 12. 21. 12:17

Pallag Róbertet, a Generali befektetésekért felelős vezetőjét kérdeztük, hogy mit hozhat az újév? Mennyire látunk majd jó hozamokat? Honnan jöhetnek a fő kockázatok? Tovább zuhan majd az olaj, erős lesz a dollár? Sok a téma, de már most látszik, hogy 2016 nem lesz egyszerű év.

Továbbra is a feltörekvő piacok, bizonyos régiók sérülékenysége határozza meg a világpiacot, a kockázatok jelentős része innen juthat be 2016-ban a világ fontosabb fejlett régióiba – véli Pallag Róbert. A szakember szerint az a fontosabb eltérés a különböző régiók teljesítménye között, amit már láthattunk az elmúlt időszakban, vélhetően továbbra is fennmarad majd.

Az Egyesült Államok gazdasága nagyon jó állapotban van. Pallag arra számít, hogy a dollár nagyon drasztikus erősödő trendje jövőre egy mérsékelt ütemben folytatódhat majd. Elmondása szerint a nagyon markáns trend, a hirtelen átértékelődés az EUR/USD grafikonon, ami az elmúlt egy-másfél évet jellemezte sokkal visszafogottabb ütemben történik majd. Ez azt is jelentheti majd, hogy tompább, mérsékeltebb szinten jelentkeznek majd az említett feltörekvő piaci kockázatok.

A Generali befektetésekért felelős vezetője azt mondja, hogy óvatosabbá váltak az amerikai részvénypiacokkal kapcsolatban. Azt lehet látni, hogy a historikusnál magasabb az árazás, így kisebb az emelkedési potenciál, kisebb a tartalék már az árazásban. Ahogy az idei évben, úgy 2016-ban is az európai piacokat preferálják inkább. Összességében a részvénypiacok változatlanul kedvezőbb eszközosztálynak számítanak, mint a kötvénypiacok, de jövőre megnőhet a volatilitás, és egy ingadozó környezetben jelentősen felértékelődhetnek az aktív stratégiák, többek között pl. az abszolút hozamú származtatott alapok.

A befektetési alap piacon jelentősen mérséklődik 2016-ban az elérhető hozampotenciál. A kockázatos eszközosztályban sem számítanak 5-10 százaléknál magasabb elérhető hozamokra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.