Pénzügy
megtakarítás (megtakarítás)

Egyre több pénzt takarítunk meg

24.hu
24.hu

2015. 12. 08. 10:45

Idén is jó évet zár a megtakarítási piac, a lakossági befektetések tovább növekedtek. Az alacsony kamatkörnyezetben a befektetési eszközök átrendeződése is folytatódott, és a megtakarításokat leginkább kötvényekben és befektetési alapokban helyezték el.
Korábban a témában:

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A növekedés leginkább a kötvényeknél – ezen belül is főként az állampapíroknál – és a befektetési alapoknál csapódott le, ami a megtakarítók előnyére erősítette a versenyhelyzetet a piacon.

Az alapkezelők olyan új termékekkel jöttek ki, mint az EHO-mentes állampapír alapok, vagy az árfolyamvédelmet nyújtó vegyes alapok. Emellett bővült a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások köre is, így például számos befektetési alap már a futamidő alatt is több alkalommal fizet a megtakarítók számára, miközben a szakértői tanácsadásra, a portfólió-építési és adóoptimalizálási javaslatokra is egyre inkább igényt tartanak az ügyfelek – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetési alapok legfőbb vetélytársa,  a lakossági állampapírok esetében elsősorban a prémium árazás és a legnagyobb disztribúciós hálózat jelentett kedvező feltételeket a megtakarítók számára – tette hozzá a szakember.

Mi várható a folytatásban?

A fő trend, azaz a lakossági megtakarítások bővülése 2016-ban is folytatódhat, amit a növekvő jövedelemszint és a hitelterhek fokozatos csökkenése támogat. „Ami a befektetési alap piacot illeti, arra számítunk, hogy az MNB szándékai szerint jövőre is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet fenntartja a befektetési alapok iránti keresletet, miközben a lakossági állampapírok is folyamatos versenyt támasztanak” – tájékoztatott Horváth István.

A megtakarítók viselkedése szempontjából a pénzügyi tudatosság erősödése lehet a jellemző irány. A tbsz már most „beláthatóvá” teszi sok megtakarítónak a 3-5 éves időtávot, emellett azonban az adóoptimalizálás és a befektetési szakértők által aktívan kezelt alapok iránti erősödő igény is megfigyelhető a hazai megtakarítók körében. „A lakossági befektetők pénzügyi tájékozottságát és tudatosságát támogatja majd a pénzügyi eszközökre vonatkozó európai uniós MiFID irányelv 2017-től életbelépő módosítása (MiFID 2) is, amely az eddigieknél is részletesebb tájékoztatást ír elő a szolgáltatók részére” – hangsúlyozta ki a szakember.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.