Pénzügy

49 millió forintos bírságot szabott ki az MNB egy bankra

24.hu
24.hu

2016. 01. 11. 09:22

Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki a Banif Plus Bank Zrt.-re, egyebek közt a bank belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt. A feltárt szabálytalanságok nem orvosolhatatlan rendszerszintű kockázatúak, ám mielőbbi megszüntetésükről írásos adatszolgáltatásban kell beszámolnia a banknak.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében 2015 decemberéig tartó – korlátozott terjedelmű – átfogó vizsgálatot folytatott a Banif Plus Bank Zrt.-nél. A vizsgálat számos kisebb jogszabálysértést tárt fel, amelyek között kiemelendő a bank gyenge belső szabályozottsága, illetve a hitelkockázatok azonosítására, mérésére és kezelésére vonatkozó elégtelen kockázati kontroll.

Számos korrekciós lépést írtak elő a banknak

A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot: erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési, valamint a belső tőkemegfelelés értékelési folyamataira vonatkozó szabályozásait. Ezekre vonatkozóan alakítson ki középtávú üzleti és kockázati stratégiát, dolgozzon ki kockázatkezelési szabályzatokat és stratégiákat, illetve önálló kockázatkezelési rendszert, s ezeket rendszeres vizsgálja is felül.

A felügyelőbizottság tevékenysége megerősítése keretében a banknak összeférhetetlenségi és nyilvánosságra hozatali szabályzatot, helyreállítási tervet, s a jövőben felépülő portfólió fedezetéül szolgáló tőketervet kell készítenie, illetve a kockázati profilhoz illeszkedő, a tőkemegfelelés belső értékelési folyamatával kapcsolatos eljárást is ki kell alakítania. Szükséges a hitelezési folyamatokat hatékonyan támogató informatikai (IT) rendszerfejlesztés is.

A jegybank előírta, hogy a Banif Plus Bank a jogszabály által előírt gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Egyes konkrét vizsgált ügyleteit ennek megfelelően minősítse át és számolja el a szükséges értékvesztést. A bank köteles kiegészíteni és módosítani számviteli szabályzatait és megfelelően vezetni számviteli nyilvántartásait.

További jegybanki elvárások

Az MNB kötelezései alapján a banknak számos egyéb – például az üzletmenet-folytonosságra, kritikus helyzetekre, jogosultságokra vonatkozó – IT-hiányosságot kell megszüntetnie. Szükség van emellett arra is, hogy a Banif Plus Bank folyamatosan aktualizálja szabályzatait, egészítse ki javadalmazási politikáját, illetve a prudens működésre vonatkozó jogszabályok megsértésének jelentésére szolgáló eljárást működtessen. Jegybanki elvárás az is, hogy a bank fejlesszen ki megfelelő ügyfél- és partnerminősítési rendszert, ügyfeleit évente minősítse újra, s folyamatosan kövesse figyelemmel az adósok pénzügyi-gazdasági helyzetében bekövetkező változásokat is.

Az MNB kötelezte a hitelintézetet a korábbi felügyeleti határozatok maradéktalan teljesítésére is. A Banif Plus Banknak rendkívüli adatszolgáltatás keretében kell számot adnia a mostani határozatban előírt különböző intézkedések teljesítéséről idén márciusban, júniusban, illetve év végén. A feltárt, orvosolható jogsértések miatt a jegybank 49 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.