Pénzügy

Imádjuk a készpénzt, még ha nagy árat fizetünk is érte

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

A forgalomban lévő készpénz értéke októberben elérte a 4158 milliárd forintot, ami 1500 milliárd forintos növekedés 2013 eleje óta. És 11 százalékos növekedés tavaly év végéhez (3736 milliárd forint) képest . A készpénzhasználat ismert hátrányai mellett (nem biztonságos, nem értéktartó) a Napi.hu szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyártása mennyire költséges.

Tavaly a bankjegy- és érmegyártásra összesen 4,8 milliárd forintot költött a jegybank, szemben a 2013-as 3,9 milliárddal. A növekedés mögött egyrészt a bankjegyek iránt megnövekedett igény, másrészt az érmék gyártási költségének emelkedése állt. De voltak olyan évek is egyébként, amikor majdnem a mostani duplájára rúgott a pénzgyártás költsége. Az egyes bankjegyek és érmék gyártási költségére vonatkozóan a legfrissebb adat 2013-as, amely szerint a  papírpénzeket bruttó 57, az érméket 32 forintért nyomták.

Mivel idei adatok még nincsenek, azt nem lehet tudni, hogy a 10 és 20 ezresek cseréje mennyire dobja majd meg a költségeket – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik