Pénzügy

Eltűnik az a rengeteg húszezres

penz(210x140).jpg (Array)
penz(210x140).jpg (Array)

Elképesztő mennyiséget nyomnak belőle, mert egyre nagyobb igény van rá. A kérdés csak az, hogy hova kerül a 115 tonnányi bankó.

Ha sorba állítanánk a magyarok kezében levő húszezres bankjegyeket, akkor majdnem másfélszer körbeérnék a Földet. A két legnagyobb címlet pedig összesen 232 tonnát nyom – írta az Azénpénzem.hu felhívva a figyelmet arra, milyen elképesztő mértékben nő a nagy címletű bankók iránti igény, amit az MNB-nek ki kell szolgálnia.

A húszezresből most éppen 115 tonnányi van forgalomban, a két legnagyobb címlet súlya pedig 232 tonnára rúg. Leginkább a húszezresek mennyisége nőtt egyébként az utóbbi években, már több mint 120 millió darab van belőlük forgalomban. És még egy adat: 5 évvel ezelőtthöz képest 87 százalékkal több bankjegyet használunk.

A lap szerint azonban képtelenség, hogy ennyi rengeteg kápéra lenne szükség. Valószínűbbnek tartják, hogy a kamatcsökkenés miatt a készpénztartás alig okoz veszteséget (a kieső kamat szinte semmi), így egyre többen szavaznak a párnacihára. Alapvetően az MNB is ebben látja a készpénzéhség okát. Részletekért katt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik