Pénzügy

A globális bankok olyanok, mint a kirúzsozott disznók

telekom-fesztival-app04 (Array)
telekom-fesztival-app04 (Array)

Legalábbis egy új, nem-hagyományos bank vezetője szerint. A brit Atom bank alapítója azt mondta, hogy a hagyományos bankok napjai meg vannak számlálva, mert nem tudnak alkalmazkodni a mobiltechnológia által kiváltott életformaváltáshoz, és túl költségesen üzemelnek.

Az Atom bank kizárólag digitális csatornákon keresztül működik. Nincsenek fiókjaik, ingatlanaik, kevesen dolgoznak náluk. Július elején kapták meg a banki működési engedélyt, decemberben pedig már az első ügyfeleiket is megszerezhetik – írta a Portfolió.

Az Atom alapítója, Anthony Thomson, egy igen erős előadást tartott, amiben keményen beszólt a hagyományos bankoknak.

Néhány érdekes gondolat az előadásából:

  • A bankok nem tudnak szabadulni a régi IT-rendszerük örökségétől. Az első automatizált banki rendszert 1967-ben hozta létre a Coutts. A vicc az, hogy még ma is ezzel a rendszerrel működnek.
  • A bankok próbálnak menőnek és divatosnak tűnni, szupermenő digitális front endeket építenek, és azt mondják, ezzel felveszik a versenyt az Atommal. De ez olyan, mintha kirúzsoznának egy disznót – végtére is attól még disznók maradnak, az új front end továbbra is egy borzalmas rendszeren fut.
  • A bankok az ingatlanjaik és fiókhálózatuk miatt is szenvednek, ahova idővel senki sem fog bemenni. Ezzel szemben az Atom a régi IT-rendszerek és nagy fiókhálózatok fennatrtási költségeit megtakarítják.
  • Az alapító terve szerint a céljuk, hogy 5 év alatt 5 milliárd fontos mérleggel rendelkező bankká váljanak, csupán 340 teljes munkaidős alkalmazottal. A Metro Bank – amelyet szintén Thomson alapított – ugyanezt a méretet 2200 alkalmazottal érte el.

A brit bankszövetség adatai szerint a szigetországban már többen bankolnak mobileszközökön, mint ahányan fiókban vagy interneten. Ezért van már létjogosultsága az olyan bankoknak, mint az Atom Bank, amely csak mobilos, tabletes alkalmazásokon, vagy online érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik