Pénzügy

Az előző negyedévinél 418 millióval alacsonyabb lett a fizetési mérleg aktívuma

Alapvetően az áruexport többletének csökkenése miatt a második negyedévben 1,042 milliárd euró, az előző negyedévinél 418 millióval alacsonyabb lett a fizetési mérleg aktívuma, a tőkemérleg egyenlegének javulása miatt azonban az ország külfölddel szembeni finanszírozási képessége már csak 186 millió euróval csökkent a negyedév alatt, 2,331 milliárd euróra – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adataiból.

A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség 2,685 milliárd eurót mutat, ami a negyedéves GDP 10 százaléka – tette hozzá jelentésében az MNB.

Az áruforgalom aktívuma 767 millió euró volt a második negyedévben, 559 millióval alacsonyabb a rekordméretű első negyedévinél, de a szolgáltatások exporttöbblete 278 millió euróval nőtt, így a fizetési mérlegben számolt kereskedelmi egyenleg 282 millióval mérséklődött, 2,237 milliárd euróra.

A jövedelmek kiáramlása 1,159 milliárd euró volt az április- júniusi időszakban, 422 millióval több az előző negyedévinél, amiből 204 milliónyi növekményt a külföldiek működőtőke befektetései után járó osztalék repatriálás okozott.

A tőkemérleg növekvő többletét döntően az okozta, hogy az Európai Unióból beáramló támogatások 359 millió euróval meghaladták az első negyedévit és 1,406 milliárd eurót tettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik