Pénzügy

Új magyar-amerikai egyezmény a kinti munkavállaláshoz

amerikai-zaszlo(210x140).jpg (Array)
amerikai-zaszlo(210x140).jpg (Array)

A dokumentum kölcsönösen szabályozza, hogy a dolgozóknak hol kell megfizetniük a társadalombiztosítási közterheket, s milyen szabályok vonatkoznak az egészségügyi, illetve a nyugdíjellátásokra.

Április elején hirdették ki Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kötött, új szociális biztonsági egyezményt, melynek lényegét az Adózóna.hu foglalta össze.

A biztosítási jogviszonyra és azon alapuló ellátásokra fő szabály szerint annak az államnak a szabályait kell alkalmazni, ahol az adott személy a keresőtevékenységét folytatja. Azaz, ha egy amerikai állampolgárságú személy Magyarországon munkaviszonyban dolgozik, a magyar szabályok alapján lesz biztosított, és Magyarországon lesz jogosult társadalombiztosítási ellátásokra.

A fenti szabály alól azonban vannak kivételek. A kiküldött munkavállaló, önálló vállalkozó a kiküldő országban lesz biztosított, ha a kiküldetésben történő munkavégzés, önálló vállalkozói tevékenység időtartama várhatóan nem haladja meg az öt évet.

Más szabályok vonatkoznak a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási vállalkozások alkalmazottaira. A hajón foglalkoztatott tisztre vagy személyzet tagjára annak az államnak a jogát kell alkalmazni, amelyik lobogója alatt közlekedik a hajó. A légi szállítással foglalkozó társaságok utazó személyzetére annak az államnak a joga érvényes, amely államban a munkáltató bázishelye van.

Ha a részletekre is kíváncsi, kattintson, vagy nézze meg a vonatkozó törvényt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik