Gazdaság

Még sosem akartak ennyien kivándorolni Magyarországról

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)

A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt – derült ki 

Orbán Viktor szerint: 

Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál – elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt – gyorsan nőtt 2005-ig, majd – megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt – valamelyest mérséklődött 2010-re. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig valamelyest csökkent.

Míg tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket, addig a kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja – állapítja meg a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvétele alapján. 

A migrációs potenciál leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

Látható ugyanakkor, hogy a három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek. Az is látható, hogy az Egyesült Királyság súlya – különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa – az osztrák–német duóhoz képest kisebb lett.

A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a cigány/roma származásúak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik