Pénzügy

Milliós kérdés: amikor a NAV saját magát hülyézné le

fizetes(210x140).jpg (fizetés)
fizetes(210x140).jpg (fizetés)

Egymillió forintot fizet egy adószakértő bárkinek, feltéve, hogy az illető képes az szja-bevallásnál helyesen kitölteni a családi adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatot háromgyerekes élettársak esetén.

A NAV szerdai közleménye többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a magánszemélyek ügyeljenek, nehogy az szja-bevallásnál elrontsák a családi adókedvezménnyel kapcsolatos adminisztrációt.

Ezzel szemben Angyal Jószef okleveles adószakértő azt mondja, hogy felajánl bárkinek 1 millió forintot, aki a NAV 1453-as kitöltési útmutatójának megfelelően ki tudja tölteni a 1453-03-as nyilatkozatot 3 gyerekes élettársak esetében. „Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk” – felajánlása alátámasztására az alábbiakat írta.

Vért fognak izzadni a NAV ügyfélszolgálatán

Közeledik a bevallási határidő, de a NAV makacssága, fafejűsége miatt élettársak esetében nem lehet hibátlanul kitölteni a családi kedvezmény igénybevételéhez szükséges 03-as lapot, mert a 03-as lap megosztás esetén házastársi kapcsolatot feltételez. Az élettársi kapcsolatot nem tudja kezelni – közli elöljáróban az adószakértő.

Az előzményekről azt kell még tudni, hogy mint felhívta rá a figyelmet, indoklásában hibás és Alaptörvény-ellenes a 1453-as bevallás kitöltési útmutatója az 50. oldal, 3. bekezdésében. De ennél nagyobb szerinte a probléma. A kitöltési útmutatónak megfelelően nem tölthető ki a 1453-03-as lap, ahol az eltartottak adatait kellene megadni.

A NAV kitöltési útmutatója szerint ugyanis az élettársi kapcsolatban nevelt Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk háromgyerekes család havonta csak 3*62 500 forint családi adóalap-kedvezményt vehetne igénybe megosztással az év végi bevallásban.

Próbálkozott…

A 03-as lap 155. sorában megosztás esetén ez áll: „Alulírott kijelentem, hogy az előzőekben felsoroltakra tekintettel igénybe vehető családi adóalap- és járulék kedvezményt (volt) házastársammal/élettársammal megosztva és/vagy közösen érvényesítem az alábbiak szerint”.

Tehát Angyal szerint a 03-as lap nem tesz különbséget a házas és élettársi kapcsolat között, és egy lapon összevontan várja el a kedvezményezett eltartottak megadását. Így ahhoz, hogy 3 x 1 kedvezményezett eltartott után élettársaknál meg lehessen osztani a családi kedvezményt, mind a három gyermeket kedvezményezett eltartottként kell megjelölni. A 1453-A lap 19. sor a) oszlopában nyomtatványkitöltő pirossal bekeretezve kiszámítja a törvény szerint járó keretösszeget: 7 425 ezer forintot. Ez 12*3*206 250 forint összeszorzásából kapjuk. Tehát a nyomtatványkitöltő a kitöltési útmutatóval ellentétesen nem havi 62 500 forinttal, hanem 206 250 forinttal számol – állapítja meg.

Továbbmenve a b) oszlopban adjuk meg a kitöltési útmutató által javasolt 12*3*62 500 = 2 250 ezer forintot. Ellenőrzéskor a következő figyelmeztető üzenetet kapjuk:
„[1453-A] A 03-as lap kitöltése alapján Önnek lehetősége van az A lap 19. sorában beírtnál magasabb összeget feltüntetni. A feltüntethető összeget az A oszlophoz tartozó mező mutatja”

Próbálkozzunk még tovább: a 03-as lapon a bevallást benyújtó magánszemély szemszögéből adjuk meg az eltartottak számát, tehát az „Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk” –ből a „Te gyereked”-t ne jelöljük meg kedvezményezett eltartottként (0-ás kód), úgy ahogy a NAV elvárná. Ekkor az 1453-A lap a) oszlopában a NAV szoftvere 1,5 milliós keretösszeget számol. A b) oszlopba beírt, megosztani kívánt 2 250 ezer forintra a következő hibaüzenetet kapjuk:
„[1453-A] A 19B mezőbe a családi kedvezmény törvény szerinti összegét, a keretösszeget kell beírnia, amelynek kiszámításához a 03-as lap 151-153. sorok táblázatát (több eltartott esetén többet) ki kell töltenie.”

Szerinte ennél tovább felesleges is próbálkozni.

Ez kellene a helyes kitöltéshez

A 03-as lapot az adószakértő szerint csak úgy lehet helyesen kitölteni, ha feltételezzük, hogy a párkapcsolat formája házasság. A helyes kitöltéshez a 03-as lapnak a családi kedvezmény megosztása esetén tartalmaznia kellene a párkapcsolat megjelölését: élettárs vagy házastárs. Megosztás esetén az eltartottakat havi bontásban megjelölő sort duplázni kellene: az első sorban a bevallást készítő magánszemély szemszögéből, míg a második sorban a „párkapcsolatnak megfelelő ” élettárs vagy házastárs szemszögéből kellene minősíteni az eltartottat.

Angyal József egyébként azt mondja, hogy a hibára már 2012-ben felhívta a figyelmet, de a NAV nem javította azt ki. Most viszont szerinte saját kardjukba dőltek.

Lehet kockáztatni

Azt is hozzátette, miután a NAV ügyfélszolgálatán sem tudják kitölteni úgy a 03-as lapot, ahogy ők szeretnék, ezért semmi rizikója nincs annak, ha valaki az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően nyilatkozna. (A NAV lapunknak küldött korábbi válaszából az derült ki, hogy ezt a szabályt majd csak 2016-tól lehet alkalmazni.) Vagyis 3 gyerekes élettársaknál havonta 3 * 206 250 forint családi adóalap kedvezményt érvényesítenek.

Mert mi történhet egy utólagos ellenőrzéskor? – teszi fel a költői kérdést. A NAV nem kifogásolhatja az Alkotmánybíróság döntésének megfelelő és a saját maga által rendszeresített nyomtatványkitöltő által kiszámított keretösszeget, mert ezzel az adószakértő szerint saját magát is „lehülyézi”.

Megkérdeztük a NAV-ot is, mit szólnak mindehhez. Várjuk válaszukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik