Pénzügy

10 tipp – Erre figyeljen nagyon az szja-bevallásnál

adobevallas(430x286).jpg (adóbevallás, )
adobevallas(430x286).jpg (adóbevallás, )

Az adóhatóság csokorba szedte, tapasztalatai szerint melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetünk a bevallásnál.

Március végéig mintegy 800 ezer adózó nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, emellett több mint 375 ezer adózó kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó mintegy 10 százalékot azonban javítani kell majd.

Az első két hónapban érkezett bevallások közel 2 százaléka olyan hibát tartalmaz, amit csak a bevalló közreműködésével lehet javítani. A többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

Az szja-bevallások 10 legjellemzőbb hibája:

•hiányzik az aláírás
•téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése a főlapon
•nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
•a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
•hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
•nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
•nem vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
•a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
•a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
•üres a bevallás (a „söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba).

A NAV külön felhívja a figyelmet arra, hogy a családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek –, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A www.nav.gov.hu oldalon elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, sőt bizonyos adatokat elegendő csak egyszer kitölteni és a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik