Pénzügy

MKB: 148 milliárdos bukta szépen csomagolva

mkb (mkb)
mkb (mkb)

A bank által kiadott tegnap esti közleményben azt írták, hogy stabil alapokkal zárták a tavalyi évet. Közben meg gigantikus a veszteségük.

A Portfolio.hu figyelt fel rá, milyen szépen próbálta kozmetikázni a bank tavalyi nem túl sikeres évét, amikor „Stabil alapokkal zárta 2014-et az MKB” címmel közleményt adott ki.

A bevezetőben is folytatódik a pozitív hangnem, de itt már kiderül, hogy azért mégsem volt annyira gömbölyű évük. Azt írták ugyanis, hogy szilárd fundamentumok, tulajdonosváltás (emlékszünk ugye: állami tulajdonba kerültek), egyszeri hatások és reorganizáció, a korábbi sikertelen időszak lezárása, hatékonyabb működés kialakítása, javuló nemzetgazdasági teljesítmény és kilátások – az ellentétes előjelű belső és külső tényezők összességükben negatív adózás előtti eredményt hoztak tavaly az MKB Banknak. De rögtön hozzá is tették, hogy 2014-ben teljes mértékben önfinanszírozóvá váltak, és a bank a 2015-ös üzleti évben már nulla adózás előtti eredményre számít, míg 2016-ra úgy vélik, tevékenységük újra nyereségessé válhat.

A tájékoztatásból aztán kiderül, hogy negatív adózás előtti eredmény a nemzetközi számviteli szabályok szerint 148 milliárd forintos mínusz volt. A magyar szabályok szerint is veszteséges volt a cég, de ebben a dimenzióban „csak” 43 milliárd forinttal.

A lap azonban azt is hozzáteszi, vannak azért pozitív tendenciák a pénzintézetnél. Itt lehet megemlíteni, hogy például 6 ezer új kisvállalati partnerük lett, 16 ezerrel nőtt a lakossági ügyfelek száma, megduplázták a lakáshitelezés volumenét és a reorganizációs törekvéseknek megfelelően már tavaly sikerült lefaragniuk a költségekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik